Agricultor: „Sunt situații în care aduc zilieri de la o distanță de 50 km”
Agricultorii din țara noastră se confruntă cu o mulțime de probleme, care așa și rămân nesoluționate, afirmă ei. Alexandru Dulap, din raionul Cimișlia, are în jur de opt hectare de viță-de-vie și o livadă de peste trei hectare de piersici. În ultimii ani, lipsa forței de muncă îi dă toate planurile peste cap.
Alexandru Dulap, agricultor, r. Cimișlia: „Eu aș spune că e o problemă enormă, deoarece mulți tineri emigrează, iar cei care mai rămân în țară nu vor să lucreze la vița-de-vie. Avem doar persoane în vârstă. În prezent, ne punem întrebarea, că dacă persoanele acestea nu o să mai fie, cu cine o să facem toate aceste lucrări?”
La lucrările de curățare a viței-de-vie, ciupire sau copilire, fermierul spune că se descurcă și cu zece zilieri. Dar la culesul strugurilor are nevoie chiar și de 40 de muncitori, care însă, sunt tot mai greu de găsit.
„Sunt situații și ani în care eu aduc zilieri de la o distanță de 50 km. Eu aceste persoane trebuie să le strâng foarte rapid, ca să reușim să recoltăm. Iar dacă producția o lăsăm prea mult pe deal, pot să fie înghețuri și să avem pierderi mari.”
O altă problemă majoră este prețul la carburanți, care crește exact atunci când trebuie efectuate anumite lucrări agricole de amploare. Iar în ce privește administrarea îngrășămintelor, de anul viitor, fermierul va opta pentru îngrășământ organic, fiindcă cele minerale sunt mult mai scumpe.
„Avem probleme cu îngrășămintele. Dacă anii precedenți administram îngrășăminte și aveam niște cheltuieli tot mari, anul acesta, costurile sunt dublate. După cum știm, gazul s-a scumpit, iar la producerea produselor fitosanitare iarăși se folosește gaz, iar produsele fitosanitare o să se scumpească la sigur.”
Deși costurile carburanților și produselor fitosanitare sunt mari, prețul la strugurii de soiul Moldova, anul acesta, nu s-a majorat.
„La strugurii de soiul Moldova, anul acesta a fost de la opt lei până la 11-12 lei. Chiar dacă avem cheltuieli mai mari: recoltare, combustibil, îngrășăminte, prețul nu se schimbă.”
În ultimele luni, prețurile îngrășămintelor cu azot au crescut pe piața mondială cu 130-200 dolari per tonă. În special, s-au scumpit îngrășămintele ce conțin azot amoniacal și ureic. Iar un litru de benzină costă puțin peste 21 de lei, pe când motorina – puțin peste 18 lei pentru un litru.