Cum să protejezi culturile de îngheț folosind fertilizatori naturali
Cum sa protejezi culturile de inghet. Iti explicam pe larg cum protejezi culturile de inghet folosind fertilizatorii naturali, dar si ce metode alternative ai la dispozitie. Afla care sunt cele mai eficiente variante.
Gerul provoaca pagube în culturi
Cum sa protejezi culturile de inghet. Clima este intr-o continua schimbare pe mapamond, iar Romania nu face exceptie. Temperaturile devin tot mai ridicate pe timpul verii si destul de blande pe timpul iernii. Sezonul rece nu mai este la fel de aprig cum se intampla pe vremea bunicilor nostri.
Multi se intreaba, probabil, daca masurile de preventie a inghetului se mai impun in conditiile acestea, mai ales ca, in sezonului rece, plantele oricum intra in repaus vegetativ pentru a se autoproteja impotriva temperaturilor scazute. Specialistii ne invata ca masurile de preventie trebuie luate atat in livezi, gradini de legume sau de flori in fiecare an.
Si un singur episod de ger poate provoca pagube ireversibile. Vantul rece si gerul pot la conduce la aparitia unor probleme grave cum ar fi: leziuni la nivelul frunzelor, oparire, inghetul radacinilor, exces sau deficit de umiditate sau la aparitia bolilor si daunatorilor.
Cum sa protejezi culturile de inghet, cu fertilizatori naturali
Plantele sunt sensibile, asa ca se pot confrunta cu inghetul usor inca din momentul in care in atmosfera sunt 2 grade Celsius. Cand temperaturile scad sub 0 grade Celsius, culturile vor fi afectate de inghetul sever. Tocmai de aceea, ar trebui sa stii cum sa protejezi culturile de inghet.
Este motivul pentru care este bine sa te gandesti din timp la metoda pe care vrei sa o utilizezi pentru a proteja culturile. Daca inca nu stii pe care sa o alegi, te ajutam noi.
Una dintre ele se refera la aplicarea unui tratament ecologic anti-inghet. Solutia este pe baza de cupru, sulf, carbon organic si adjuvant. Are rolul de a proteja legumele, fructele, pomii, arbustii fructiferi si vita de vie de perioadele in care se instaleaza inghetul. Un astfel de tratament se poate achizitiona din magazinele de specialitate si se va utiliza potrivit indicatiilor de pe prospectul produsului.
O alta metoda pe care o poti folosi impotriva efectelor inghetului este si mulciul. Este format din scoarta de copac, paie, frunze, coceni si alte materiale organice. Amestecul are dubla proprietate. Protejeaza de inghet, dar si hraneste solul cu nutrienti, prin descompunerea componentelor din el.
O alta varianta de protejare in perioadele de inghet este si utilizarea compostului. Il poti face chiar tu, cu mainile tale. Poti folosi frunze, crengute (care asigura si o buna aerare), paie si bucati de carton.
Metode alternative
Daca metodele prezentate anterior nu sunt tocmai pe gustul tau, trebuie sa iei in calcul si variantele alternative. Piata este plina de produse care ajuta culturile pe timp de iarna, cele mai uzuale fiind foliile. Iata cum sa protejezi culturile de inghet.
Foliile ecologice anti-ingheț au fost concepute pentru plantele de pe camp, gradina sau sera. Materialul special pastreaza caldura in interior si permite aerului si apei sa circule, asigurand plantelor conditii perfecte de trecere cu bine peste perioadele grele cu inghet.
Folia se prinde pe araci sau pe alte suporturi pe care le ai la indemana,. Ai grija sa faci acest pas cu mare atentie pentru ca vantul sa nu o desprinda si culturile sa fie distruse de temperaturile scazute. Folia protejeaza culturile de inghet pana la -5 grade Celsius in camp liber si pana la circa -10 grade Celsius in spatii protejate.
Ai ca alternativa si varianta foliei de plastic, din material neporos. Fata de cea ecologica, aceasta nu va permite apei si aerului sa circule. Va permite doar trecerea luminii, riscul aparitiei condensului pe timp de zi fiind ridicat. Pentru a evita aparitia condensului, folia poate fi indepartata pe timp de zi.
Specialistii recomanda utilizarea ambelor tipuri de folii, atat cea ecologica, cat si cea din plastic neporos. Cea din plastic isi va demonstra calitatile pe timpul noptilor geroase de iarna, putand fi aplicata ca strat protector peste folia ecologica (microporoasa). Este o solutie utila, mai ales cand vrei sa inveti cum sa protejezi plantele de inghet.
Poti alege sa folosesti ca metoda de preventie si folia cu bule. Are aceleasi calitati ca si cea de plastic, cu specificatia ca apara culturile inclusiv de gerul napraznic, multumita stratului de aer intermediar din interiorul bulelor.
Cum sa protejezi culturile de inghet. Ia in calcul ca sunt si alte materiale pe care le poti folosi pentru protejarea de ger, mai ales cand vine vorba de gradina de flori. Poti folosi borcane de sticla cu care sa acoperi o planta, sticle de plastic taiate si folosite ca si borcanele amintite anterior, saci de iuta, cartoane sau ziare. In momentul cand folosesti astfel de materiale, tine cont ca trebuie sa permiti aerului si apei sa circule.
O alta varianta este si tesatura antigel. Este cunoscuta si sub numele de patura pentru plante termice. Materialul poros faciliteaza trecerea aerului si a apei creand un microclimat ceva mai cald intrucat retine caldura solului. Protejeaza culturile si de daunatori si deshidratare. Tesatura se poate folosi de cateva ori daca este manevrata cu atentie.
Se gaseste in trei formate diferite: jaluzele (ideale pentru utilizare la scara mica si mare), pliat (ideala pentru plantele de balcon si terase) sau tubulares (ideala pentru protejarea copacilor si arbustilor).