4 reguli de care să ții cont atunci când amenajezi adăposturile la găini
Adapostul pentru pasari trebuie sa intruneasca anumite conditii, pentru ca galinaceele sa fie in siguranta si sa aiba conditiile necesare unei dezvoltari armonioase si sanatoase. Confortul acestora asigura o buna productie de oua, in cazul pasarilor ouatoare, si o greutate optima a celor pentru carne, inclusiv in perioadele reci ale anului. In continuare, afli care sunt patru dintre cele mai importante reguli de care este bine sa tii cont, pentru a amenaja eficient adapostul destinat galinaceelor.
Alege uneltele potrivite pentru construirea adapostului
Constructia si intretinerea adapostului sunt la fel de importante, iar pentru a face aceste lucruri eficient si de fiecare data când este nevoie, sunt necesare uneltele potrivite. Cele mai bune sunt cele multifunctionale, cum sunt masinile care pot fi utilizate pentru gaurit, dar care au si functie de ciocan. Cu ajutorul lor:
- poti face reparatii rapide si de durata;
- astupi gaurile, fisurile din pereti si podele;
- inlocuiesti sau consolidezi peretii realizati din multiple tipuri de materiale (lemn, metal sau plastic), puterea mare a acestor unelte de penetrare si insurubare fiind un avantaj.
Orice operatiune devine simplu de executat, ca urmare a sigurantei la manipulare, a unui control bun si a confortului la manevrare. In plus, functioneaza cu acumulatori, au autonomie mare, iar bateria rezista timp indelungat fara utilizare, ceea ce le face gata de lucru, oricand este nevoie.
Prin urmare, se poate spune ca modelele de masini de gaurit cu percutie sunt acel prieten de incredere al fermierului modern, asa cum esti si tu, care pune pret nu doar pe realizarea si intretinerea unor adaposturi eficiente pentru pasari, ca sa aiba rezultatele dorite, ci si pe timpul sau.
Asigura izolatia termica a adapostului pentru gaini
Mentinerea unei temperaturi optime in interiorul adapostului implica un consum de energie. O parte din costuri pot fi reduse, daca realizezi o buna izolatie termica a acestuia. Mai mult, o izolatie corecta si eficienta poate permite oprirea surselor de caldura, in zilele cu temperaturi mai ridicate.
Este foarte important sa alegi materialele potrivite, care sa fie imune la umezeala si sa aiba o buna rezistenta in timp. Cele mai utilizate materiale, tocmai pentru ca sunt rezistente si amortizeaza costurile, sunt polistirenul si spuma poliuretanica. Aplicate corect pe structura peretilor, materialele izolatoare pot genera o reducere a costurilor totale, in ferma de pasari, de pana la 10%. Investitia realizata pentru izolatie este amortizata in 16-24 de luni, in functie de suprafata adapostului, de numarul de pasari si de productivitatea speciei.
Alege iluminatul adecvat
Lumina este unul dintre elementele esentiale in reglarea metabolismului pasarilor, mai ales in perioada de crestere. Mai mult, asigurarea unui iluminat adecvat, inclusiv cu lumina naturala, iti permite sa ajustezi in jos temperatura din interiorul adapostului. Se poate realiza acest lucru tocmai pentru ca o buna iluminare este cheia unei alimentatii corecte a pasarilor, iar prin aceasta, se asigura o productie optima de oua si carne, dar si o rezistenta crescuta la temperaturile mai scazute, specifice sezonului rece.
Utilizarea becurilor economice este, de asemenea, o buna investitie. Este importanta buna distribuire a luminii, scopul fiind ca suprafata luminata cu o singura sursa sa fie cât mai mare.
Pozitionarea corecta a lampilor, utilizarea de abajururi reflectorizante si curatarea periodica a becurilor asigura lumina artificiala necesara. O solutie eficienta este montarea temporizatoarelor, pentru un consum rational de energie.
Ventileaza bine adapostul pentru pasari
Una dintre problemele frecvente, care pot aduce prejudicii in ferma de pasari, este lipsa unei ventilatii corespunzatoare. Se intampla mai ales in perioada rece din an, cand, din dorinta de a pastra o temperatura buna pentru pasari, este ignorata necesitatea aerisirii corecte, acest fapt ducand la acumularea de amoniac provenit din excrementele pasarilor.
Umezeala la nivelul asternutului, combinata cu gainat. duce la emanatii puternice de amoniac. Acesta, daca trece de un anumit nivel, poate afecta sanatatea galinaceelor si poate duce chiar la pierderea acestora. Solutia este o combinatie eficienta intre curatarea adapostului si ventilarea periodica a acestuia, indiferent de temperaturile exterioare. Retine ca intoxicatia cu amoniac este mai periculoasa decât expunerea la o temperatura mai scazuta in adapost.
Respectarea acestor patru reguli poate oferi gainilor conditii foarte bune, mai cu seama in perioada rece din an, cand, inevitabil, din cauza temperaturilor scazute si a duratei scazute a zilelor, acestea stau mai mult timp in adapost. Conditiile bune se vor reflecta in beneficiile pe care pasarile ti le vor aduce, respectiv in productia de oua si carne.