Smart farming: Cum să cultivi salată în inima deșertului
Schimbarile climatice afecteaza din ce in ce mai mult vietile noastre si, implicit, profiturile fermierilor. In alte tari, mult mai vitregite de natura, guvernele stimuleaza fermierii sa dezvolte afaceri care sa asigure necesarul de alimente chiar si in cele mai dure situatii.
In aceasta situatie se afla si Egiptul, principalul client pentru graul romanesc. Dependent de importul de alimente, Egiptul a inceput de cativa ani o revolutie tacuta in sectorul agricol, alocand fonduri si stimuland mai ales tinerii fermieri sa dezvolte ferme care utilizeaza cantitati foarte mici de apa raportat la volumul productiei.
Unul dintre tinerii care schimba perspectivele asupra agriculturii egiptene este Adel El Shentenawy, care, alaturi de alti tineri antreprenori, se ocupa de o companie care detine sere hidroponice in care cultiva salata si alte bunatati in desertul care se intinde intre Cairo si Alexandria. Compania a dezvoltat sere hidroponice, in cadrul carora recoltele nu cresc pe sol, la fel ca in cazul serelor traditionale, ci isi iau nutrientii din apa adusa de sute de conducte interconectate.
Compania a fost fondata in 2012, iar Adel El Shentenawy considera ca metoda sa de a face agricultura poate constitui un punct de cotitura care va revolutiona sectorul agricol din Egipt. Sa nu uitam ca de curand, presedintele Egiptului l-a sunat pe presedintele Romaniei, pentru a cere informatii cu privire la exportul de grau din tara noastra catre urmasii faraonilor.
Tanarul antreprenor nu avea experienta in domeniul agricol inainte sa inceapa aceasta afacere. Totusi, a absolvit cursurile unor scoli prestigioase in domeniul afacerilor.Fermele hidroponice nu sunt chiar o noutate pe teritoriul Egiptului. Ele isi au radacinile in antichitate. Avantajul major al acestor ferme este ca permit reducerea consumului de apa cu pana la 90% comparativ cu fermele traditionale si nu necesita utilizarea de chimicale. Fiind un spatiu inchis, combaterea daunatorilor nu ridica probleme, spre exemplu.
Recoltele sunt crescute in apa imbogatita cu nutrienti si pot fi culese pe durata intregului an, astfel ca se elimina caracterul sezonier.
ferma hidroponica
„De asemenea, permite cultivarea unor noi plante noi in Egipt, cum ar fi kale, salata verde sau microplante. Totusi, aceasta noua metoda de cultivare a plantelor ridica si o serie de provocari, deoarece este nevoie de o investitie mare si aici sunt putini cei care stiu cum sa gestioneze si sa se ocupe de o asemenea ferma”, explica Adel, citat de waya.media.
Una dintre firmele care actioneaza pe plan local si-a facut o traditie din a-i invatat pe fermierii local si pe simplii localnici, care vor sa cultive cate ceva pe acoperisul casei, de exemplu, cum sa se descurcecu o ferma hidroponica. Compania este cea care ajuta si a pus bazele cooperarii dintre cele peste 4 de ferme hidroponice din Egipt si pregateste si serie de cursuri specializate pentru cei care doresc sa investeasca si sa lucreze in acest domeniu. Mai mult decat atat, se lucreaza la un manual care va contine informatii detaliate referitoare la ferma hidroponica, astfel incat fiecare familie sa poata cultiva sustenabil legume si alte vegetale. In plus, visul lui El Shentenawy este ca Egiptul sa devina un mare exportator de alimente, tocmai datorita fermelor hidroponice.
Ideea sa a prins radacini in orientul Mijlociu si Nordul Africii, zone extrem de aride. Aici, in locul campiilor pe care le are Romania, gasim desert si zone in care agricultura asa cum o stim noi este imposibil de practicat. Dar oameni cu viziune, care au inteles ca securitatea alimentara a propriului popor este sfanta, au pus la punct programe de adaptare a sectorului agricol la schimbarile climatice. Este clar ca nu mai putem face performanta in agricultura fara inovatii, fara o schimbare a modului de gandire.