Italienii sunt străinii cu cele mai multe terenuri agricole în România
În România 30% din suprafața agricolă este deținută de străini, susține Ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni, care a preluat mandatul la București în iulie 2021. Oficialul spune că Italia este primul investitor în terenuri agricole din România fiind deja prezente aproximativ 800 de companii italiene.
”În sectorul agricol românesc sunt deja prezente aproximativ 800 de companii italiene. Pe lângă faptul că suntem un furnizor important de tehnologii pentru sector, suntem primul investitor în terenuri agricole, într-o țară în care 30% din suprafața agricolă este deținută de străini”, afirmă Alfredo Maria Durante Mangoni în cadrul unui interviu acordat pentru Nordest Economia, scrie Agrointel.ro.
Acesta spune că prin noua PAC sunt așteptate fonduri ”uriașe„ pentru fermieri. ”Sectorul agroindustrial constituie un activ strategic pentru economia românească, la care contribuie o pondere substanțială din PIB. Fondurile europene uriașe așteptate cu noua Politică Agricolă Comună s-ar putea transforma, sperăm, în investiții de care ar putea beneficia și companiile noastre. În special, autoritățile române se concentrează pe restructurarea și eficiențizarea IMM-urilor agricole și în ceea ce privește circularitatea durabilă, dar și pe modernizarea sistemelor de irigație, încă o moștenire a trecutului”, a mai punctat oficialul.
Cât teren românesc lucrează străinii
Peste 21.000 de hectare de teren agricol sunt deţinute de cetăţeni străini în România, arată datele furnizate pentru Ziarul Financiar de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în luna septembrie. În total, în România sunt 9,5 milioane de imobile şi 8,1 milioane de hectare cu categoria de folosinţă „teren agricol“, din care 25.063 de imobile sunt deţinute de cetăţeni străini, care au 0,3% din terenul agricol românesc, mai arată datele de la ANCPI.
Explicația procentului mic de teren care apare ca fiind lucrat de străini este că statistica se referă la persoanele fizice iar majoritatea străinilor lucrează suprafețe mari înregistrate prin societăți comerciale. „Este foarte mică suprafaţa de teren deţinută de persoanele fizice străine şi sunt sigur că suprafeţele mari de teren agricol sunt trecute pe societăţi comerciale“, a spus pentru sursa citată Alexandru Stănescu, deputat, fost preşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.
Cetăţenii străini au suprafeţe importante de teren agricol în judeţele Timiş (3.034 hectare), Braşov (1.554 hectare), Arad (1.333 hectare) şi Constanţa (1.149 hectare). La polul opus, cele mai mici suprafeţe agricole pe care le au sunt în Bucureşti (7 hectare), Gorj (30 hectare) şi Vrancea (36 hectare), conform datelor ANCPI.