Cum va fi anul 2022 pentru apicultori
Apicultorii din țara noastră fac deja prognoze pentru anul viitor. Petru Sacara, din satul Sagaidacul Nou, raionul Cimișlia, după ce a pregătit stupinele pentru sezonul rece, prognozează că anul care vine va fi unul foarte bun, dacă va precum acest sezon. Însă, lipsa precipitațiilor din această vară și toamnă îl pune pe gânduri – copacii ar putea să nu aibă destulă floare la primăvară.
Petru Sacara, apicultor s. Sagaidacul Nou, r. Cimișlia: „Este foarte posibil să sufere salcâmul, din cauza secetei pe care am avut-o. Dacă e să credem în teorie, deja e afectat teiul pentru anul viitor. Dar încă depinde cum o să fie iarna și primăvara. Salcâmul și teiul fac dulceață în septembrie-august, dar noi, de la sfârșitul lunii iulie, nu am mai avut precipitații.”
Apicultorul speră ca în această iarnă să nu fie un decalaj de temperaturi, pentru că, din această cauză, pot pieri foarte multe familii de albine.
„Dacă o să avem o iarnă caldă, jumătate din albine, până la întâi martie, va pieri. Din cauza diferenței de temperaturi, albina se uzează foarte tare. Sperăm cum acum sunt temperaturi de minus, să se mențină măcar până la întâi martie. Problemă, dacă o sa fie jocul de temperaturi. Albina intră frumos în iarnă și avem speranța că pierderile pentru anul viitor nu o să fie mai mult decât e norma.”
Albinele au nevoie nu doar de temperaturi constante la iarnă și la primăvară, dar și de alte condiții favorabile.
„Cald, umiditate și hrană bună pentru albine și din natură, cât și noi să oferim albinelor. Pentru că, până acum, noi nu prea am lucrat primăvara în ce privește hrana albinelor, adică doar cât dădea natura.”
În viitorul sezon apicol, Petru Sacara prognozează o scumpire a mierii. Potrivit lui, întreținerea familiilor de albine a devenit mult mai scumpă față de anii precedenți.
„Deja la ziua de azi avem scumpiri destul de mari la orice unealtă de care noi avem nevoie să o folosim în lucru. La fel, la 20-30% e scumpită hrana pentru albine, stupii, practic, de două ori sunt scumpiți.”
Ba mai mult, în ultimii ani, stupii s-au scumpit aproape triplu.
„Vă dați seama, de exemplu acești stupi când eu i-am cumpărat, am achitat pe ei 750-800 de lei, acum același set e 2300 de lei.”
Totodată, cheltuielile de producere sunt mari, iar prețul mierii a rămas neschimbat.
„Dacă vorbim de prețul la miere, e același preț. Cum a fost practic ultimii patru, cinci ani, nu s-a schimbat prețul. Pe piața locală un pic, dar foarte puțin s-au ridicat prețurile. Asta mai departe o să afecteze dezvoltarea sectorului apicol.”
Anul acesta, Petru Sacară a adunat aproximativ 100 kg de miere per familie de albine, iar pentru anul viitor preconizează să strângă mai mult. Acesta deține peste 1000 de familii de albine.