Producătorii din țara noastră se plâng de lipsa forței de muncă și a unei piețe de desfacere. Valeriu Papuc, din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, produce ulei vegetal de mai bine de zece ani. Bărbatul spune că are capacitatea de a produce mai mult, însă piața de desfacere din țara noastră nu-i permite acest lucru.
Valeriu Papuc, antreprenor, s. Pîrîta, r. Dubăsari: „Piața de desfacere la noi e mărginită. Produsele noastră au un aspect de sănătate, în condițiile în care populația noastră e la limită el are grijă să procure un ulei de floarea soarelui, dar nu să procure un ulei care e benefic pentru sănătate. Și asta, într-un fel, suntem afectați că nu are cine procura în măsura așteptărilor noastre.”
Producătorul mai spune că ar vrea să-și extindă afacerea, însă nu poate, deoarece lipsa muncitorilor calificați este o problemă majoră.
„Noi pe parcurs nu o să avem electrici, lăcătuș și alte specialități care în condițiile de față dacă cumpărăm un utilaj trebuie cineva să-l deservească, iar fără respectivele cunoștințe nu o să aibă cine să le asigure și asta e o problemă foarte mare.”
Valeriu Papuc procesează fructe și semințe oleaginoase, precum: semințe de dovleac, in, struguri, cătină, arborariu, nuci și floarea-soarelui. Toate sunt benefice pentru sănătate. „Toate substanțele active pe care le posedă produsele noastre contribuie la îmbunătățirea stării sănătății, care, în rezultat, ridică imunitatea. Consumând 15% din ulei zilnic, noi putem să obținem un beneficiu pentru sănătatea noastră în lupta cu toți virușii și cu toate bolile, care ne înconjoară.”
De câțiva ani, Valeriu Papuc produce și lavaș subțire armenesc. Tehnologia presupune multă muncă manuală, de aceea, antreprenorul are nevoie de angajați responsabili.
„Sunt implicați oameni din sat din zona respectivă, femei până la 40 de ani, care au familii, au grijă de bătrâni, contribuie prin salariul lor la achitarea impozitelor.”
În hala de producere a lavașului, muncitoarele lucrează cu pasiune, iar o foaie de lavaș armenesc se face în maxim cinci minute.
„Reporter: Cât e de bine să aveți un post de muncă aici în sat? EA: E foarte bine suntem mulțumite. În două schimburi lucrăm. De noapte și de zi. Facem lavaș. Împachetăm, le coacem. Totul se face cu mâna.”
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, deficitul de forţă de muncă se menține şi în anul 2021. Principalele motive sunt lipsa personalului calificat și cu experienţă, numărul redus de solicitanţi şi imposibilitatea de a oferi un salariu comptetitiv.