Brichete de foc din paie, o afacere de milioane

Brichete de foc din paie ecologice – iată ideea de afaceri a unui fermier roman care a înțeles ca este mult mai rentabil si mai bun pentru mediu sa arzi resturile vegetale in centrale, nu pe câmp.

Va prezentam in acest articol povestea de viată a lui Emil Enache, un agricultor din Vaslui, care a reușit sa pună pe picioare o afacere de milioane de lei, cu brichete, pe baza unei resurse cat se poate de banale: paiele.

Din păcate, chiar si acum, in fiecare an, aproape mii de hectare sunt arse după recoltarea grâului, fără a se obține nimic in schimb. Cu aceasta idee in minte, Emil Enache a înțeles ca poate aduce un beneficiu mediului si, pe lângă asta, poate construi o afacere. Inițial, a început cu produse de morărit și panificație, desfășurând activități de fabricare a uleiurilor brute și rafinate și a produselor de morărit și panificație.

Brichete de foc: cum a început afacerea

Momentul care l-a făcut sa înțeleagă oportunitatea unei afaceri cu brichete din paie a fost când a vizitat două târguri de utilaje și instalații agricole în Germania și în Danemarca. Acolo a văzut pentru prima dată cum arată și cum funcționează instalațiile de brichetat biomasa.

Din 1999 a devenit și agricultor. A luat în arendă aproape 250 de hectare de teren, pe care le-a cultivat cu grâu, porumb și floarea soarelui. A înțeles pe loc că în România există o sursă de biomasă enormă, care de-abia așteaptă să fie folosită: paiele. Astfel a prins contur o afacere din care familia Enache scoate milioane de lei pe an: fabricarea brichetelor din paie.

„Ne-am gândit ca daca tot se ard pe câmp aceste resturi vegetale, de cele mai multe ori așa se întâmpla, de ce nu le-am putea valorifica intra-un mod mai inteligent. Am cumpărat pentru noi inițial o instalație de brichetat, sa vedem cum funcționează si ce randament avem. Apoi Am dezvoltat sisteme de uscare a subproduselor rezultate din procesul de măciniș si am ajuns ca toata producția de brichete de foc din biomasa sa fie pentru autoconsum. După aceea, tot ce noi am încercat si am văzut ca este benefic, am decis sa oferim si celorlalți”, povestește Emil Enache.

Fonduri europene atrase cu succes

După primele calcule, s-a dovedit că ideea este perfect aplicabilă și au început demersurile pentru întocmirea proiectului. Fiind vorba de o muncă de pionierat, nu au lipsit, în mod evident, obstacolele.

Brichete de foc

Sistemul de brichetare a biomasei nu era prins în sistemul de finanțare SAPARD, astfel că proiectul a fost examinat mai întâi la Iași, apoi la București și, în ultima fază, la Bruxelles. Abia după aceea sau făcut modificări și s-a introdus această nouă secțiune în programul SAPARD.

Totul a durat șase luni și începuturile afacerii s-au făcut cu mari credite la bănci.

„La primul proiect, lucrurile s-au mișcat mai greu pentru că nimeni nu știa ce înseamnă brichete ecologice și ce presupune acest lucru. Proiectul nu prezenta siguranță pentru că totul era foarte nou și de aceea mi se mai cerea câte o hârtie. A fost un proiect deosebit, de asta a durat șase luni. La al doilea proiect nu au mai fost însă probleme”, a declarat Emil Enache.

Brichete de foc. Randamentul oferit

În 24 de ore, instalația produce 14-15 tone de brichete și funcționează pe sistemul un kilogram de brichete la un kilogram de paie, neexistând pierderi. Un kilogram de combustibil ecologic produce în jur de 4 kilocalorii.

Prețul unei tone de brichete din paie ajunge la 250 lei, o sumă destul de bună comparativ cu alte surse de încălzire folosite în gospodăriile populației în acest moment. În plus, două kilograme de brichete echivalează cu un metru cub de gaze, iar 2,5 kilograme de brichete echivalează cu un litru de motorină.

A construit si centrale pentru arderea brichetelor

„Firma noastră produce si centrale aproape autonome care au capacitatea sa controleze automat arderea, fiind controlate chiar si de la distanta. In procesul de ardere rezulta si potasiu, cat si siliciu, circa 10%. Merita precizat si ca cenușa este evacuata tot automat. Nu este sterila, practic, se poate întoarce din nou in pământ, fiind folosita la fertilizări. Cantitatea de cenușa rezultata e puțin mai mare decât la lemn”, mai spune administratorul.

Brichete de foc

Brichetele din paie, o afacere de viitor

În acest moment, firma lui Emil Enache vinde în jur de 500 de tone de brichete din paie pe an, atât în județul Vaslui, cât și în alte județe din Moldova.

„Desfacerea nu este nici acum la nivelul scontat, pentru că oamenii sunt conservatori și mai greu acceptă să-și încălzească sediile sau casele cu brichete din paie. Lumea este încă reticentă la combustibilul ecologic, chiar dacă e mai ieftin decât gazul sau lemnul”, mărturisește Emil Enache. „Dar este o afacere de viitor”, mai spune omul de afaceri.

De altfel, o comunitate locală din nordul Moldovei a ales soluția încălzirii clădirilor publice cu brichete din paie. Acest lucru se petrece în comuna Vlăsinești din județul Botoșani. Noul combustibil bazar pe brichete de foc este folosit pentru încălzirea școlilor din comună și a clădirii primăriei.

Autoritățile locale din Vlăsinești au afirmat că brichetele pot fi utilizate atât în sobele de teracotă, cât și în centrale. În cazul utilizării acestui combustibil, cheltuielile scad cu 60% în raport cu produsele petroliere și cu 40% fată de prețul energiei electrice.

Societatea a fost prima din Romania care a început sa producă un combustibil revoluționar (brichete de masa vegetala), fără emisii de bioxid de carbon si cu rezidiri după ardere refolosibile.