Ministrul Muncii: Tariful la energia termică ar putea crește cu 60%

Tariful la energia termică ar putea crește cu circa 60%. Cel puțin asta arată un scenariu pe care l-a prevăzut Guvernul, în contextul scumpirilor la gazele naturale. Mai multe precizări la acest subiect le-a făcut ministrul Muncii, Marcel Spătari, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

„Nu există încă un tarif la energia termică, dar în modelul pe care noi l-am justificat, pentru că noi trebuie să prevedem niște bani în buget pentru aceste măsuri, noi am prevăzut o creștere a tarifului la energia termică, la încălzire, care e de în jur de 60%. Acesta a fost scenariul pe care l-am prevăzut noi.

Ministerul Muncii și Protecției sociale de prețul la gazele naturale sau de cel la energia termică. Noi de la colegii noștri din Guvern luăm informația și cu ministerul Finanțelor discutăm cât este posibil și ce putere financiară avem noi ca stat ca să compensăm măcar o parte din aceste creșteri. Respectiv, pentru că prețul la căldură crește mai puțin decât crește la gazele naturale compensația maximă este un pic mai mică, nu este 540 de lei, dar 450 de lei. Pentru cineva care consumă o gigacalorie vor fi compensate 2/3 din creșterea costului.

„Cei care primesc agentul termic în calorifer centralizat, la Chișinău de la Termoelectrica și la Bălți de la CET Nord ei la fel vor fi compensați”, a spus Spătari.

Factura pentru energia electrică nu va „exploda” odată cu cea pentru gaz. Prim-ministra, Natalia Gavrilița, dă asigurări că cel puțin până în luna martie nu vor exista scumpiri, până la expirarea contractului.

Acum 4 zile, șeful ANRE spunea că instituția „intră într-o activitate activă și probabil vor fi mai multe decizii sensibile din punct de vedere politic și social, posibil și nepopular”.

„În luna noiembrie practic suntem ocupați cu tarifele la gaze, luna decembrie cu tarifele pentru energia termică, începând cu anul viitor cu tarifele pentru energia electrică”, a spus Calmîc.

Tariful la gazul natural în facturi pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pentru un metru cub și nu 10,26. Motivul este Taxa pe Valoare Adăugată, care nu a fost inclusă în prețul aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Între timp, Guvernul a anunțat că toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații, după scumpirea gazului.

Proiectul Moldovagaz privind prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru anul 2021, a fost votat cu unanimitate de către ANRE, fără nicio modificare.

Sursă: unimedia.info