În fiecare zi, în Chișinău sunt adunate 50 de tone de frunze
În această toamnă, frunzele adunate din curțile și parcurile din capitală nu mai ajung la gunoi, dar sunt transformate în compost. Întrucât legea interzice arderea frunzelor, responsabilii de la Spații Verzi au găsit soluții ecologice.
Olivia Cucoș, reporter: „Tone de frunze din Capitală nu mai sunt aruncate la gunoi, ci se reutilizează. Suntem la o platformă de deșeuri biodegradabile din Chișinău. Aici, zilnic se aduc pentru a fi prelucrate circa 50 de tone de frunze.”
Pe lângă frunzele adunate de muncitori, la platformă ajung și crengile copacilor care sunt curățați, dar și iarba cosită în timpul verii.
„Vin multișoare remorci pe zi aici, una mai mare, alta mai mică. Frunza se prelucrează ca să facem pentru orașe îngrășăminte pentru spații verzi, prelucrăm, ca să nu cumpărăm îngrășăminte cu chimicale, facem natural. ”
„Aceasta e prima remorcă, mă duc după a doua. Pe zi, reușim să transportăm câte două tone. Avem de lucru pentru toată toamna, până la Anul Nou.”
Nici mirosul înțepător nu le încurcă să-și facă munca bine. Pentru a obține compostul, angajații de la „Spații verzi” amestecă frunze, iarbă, rumeguș, dar și nămol de la stația de epurare, la care se adaugă microorganisme.
„Oleacă mirosul e ca la Bubuieci, frumos și plăcut. Producem aici natural, căci un sac de „udobrenie” este 350 lei. Aici sunt gropi pregătite de la „Spații Verzi” și Primărie, de ce să procurăm?”
Cel mai mult timp necesită crengile, care sunt tocate și transformate în rumeguș.
„Pentru ce să cumpărăm, când producție avem și verde, și uscată?”
„Îngrășămintele sunt așa cum ai mânca un tort din magazine cu chimicale, la flori trebuie să fie prelucrat totul natural.”
Mai nou, pentru a le ușura munca oamenilor, a fost adus și un tocator.
„Noi suntem aici la tocator, avem grijă de crengi ca să facem crengile așchii.”
„Căștile atunci când e gălăgie mare nu se răsună așa de tare.”
În ultimul timp, tot mai mult se insistă ca frunzele să nu fie arse, pentru că elimină fum toxic. Specialiștii recomandă ca, decât să fie poluat aerul, mai bine să se facă din ele compost.