Calendar pentru stropirea pomilor. Ce tratamente facem în livadă

De ce este necesară stropirea pomilor din livadă?

Atunci când ai o livadă, îți dorești să fie plină cu pomi sănătoși și care dau rod bogat și delicios. Pentru a avea o livadă sănătoasă, cu pomi fără boli care le pot produce daune atât lor, cât și fructelor lor, este esențial să folosești tratamente fitosanitare. Așadar, prin stropirea pomilor fructiferi, previi apariția bolilor la pomii tăi și eviți pagubele însemnate. Este întotdeauna mai ușor să previi decât să tratezi.

Odată ce pomii sunt afectați de boli, aceste boli pot afecta întreaga recoltă, chiar și dacă sunt luate măsuri ulterior. În general, pomicultorii aplică minimum 5-6 tratamente pe sezon, pentru a avea livezi sănătoase. Asta deoarece condițiile meteorologice din fiecare anotimp pot favoriza apariția diverselor boli sau dăunători, care necesită tratamente corespunzătoare.

Tocmai pentru a evita apariția bolilor și dăunătorilor și a avea o livadă cu pomi sănătoși și roditori, este necesară stropirea pomilor fructiferi atât în perioada de repaus vegetativ, toamna, după căderea frunzelor, cât și un tratament pe finalul iernii, primăvara și vara, pe parcursul perioadei de vegetație.

Pentru a te asigura că pomii tăi au parte de îngrijirea și tratamentele corespunzătoare, este important să știi când se stropesc pomii fructiferi. În acest articol îți vom prezenta un tabel stropiri pomi fructiferi, în funcție de anotimp și de bolile care pot afecta pomii în fiecare sezon.

Schema pentru stropirea și tratarea pomilor fructiferi

Fiecare anotimp vine cu diverse probleme care pot afecta pomii fructiferi. Tocmai din acest motiv, există o anumită schemă de tratament pe care este bine să o respecți. Această schemă îți arată când se stropesc pomii, în funcție de anotimp și de problemele reprezentative fiecăruia.

Stropirea pomilor fructiferi iarna

Pentru a trece cu bine peste sezonul rece, pomii fructiferi au nevoie de îngrijiri speciale. În această perioadă se aplică primul tratament de iarnă cu sulfat de cupru. Totuși, pentru acest tratament, este esențial să te asiguri că temperaturile urcă peste 5 grade Celsius în zilele în care aplici tratamentul.

Tratamentele pe care le aplici pomilor fructiferi pe perioada iernii sunt foarte importante. Acestea se aplică împotriva dăunătorilor, precum și pentru combaterea bolilor și ciupercilor.

Pentru a proteja pomii fructiferi de dăunători, este recomandat să utilizezi ulei horticol combinat cu insecticid, care acționează prin intoxicarea și asfixierea larvelor și ouălor hibernante ale acestora, precum păduchele din San Jose sau păianjenul roșu comun al pomilor.

Se efectuează stropire pomi iarna și pentru a combate infecțiile cu ciuperci și bacterii. În acest sens, sunt utilizate fungicide de contact pe bază de cupru, cum ar fi zeamă bordeleză (piatră vânătă). Aceasta este o substanță tradițională pentru stropirea pomilor, este ieftină și cea mai puțin toxică dintre toate, însă este mai dificil de preparat și utilizat. Totuși, se găsește în comerț și gata preparată.

Atunci când se stropesc pomii, se utilizează întotdeauna fungicidul prima dată, apoi uleiul, deoarece uleiul horticol formează o peliculă subțire pe suprafața ramurilor. Așadar, fungicidul nu își mai face efectul dacă este aplicat după ulei.

Stropirea albastră se efectuează la finalul iernii, în luna februarie. Această stropire pomi iarna se realizează cu produse pe bază de cupru, cum ar fi piatra vânătă, zeama bordeleză, Funguran OH 50 WP, Champion 50 WP sau Curzate Manox.

Stropirea pomilor fructiferi primăvara

La începutul primăverii este esențială întreținerea corespunzătoare a pomilor fructiferi, pentru debutul corect al sezonului de creștere și pentru pregătirea pomilor fructiferi pentru o dezvoltare sănătoasă, viguroasă și cu o recoltă bogată. Datorită temperaturilor pozitive din luna martie, pomicultorii pot efectua tratamentele fitosanitare necesare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la pomii fructiferi.

Primul tratament al pomilor fructiferi se realizează frecvent după tăiere, chiar la începutul lunii martie, după ce se iese din repausul vegetativ. Această perioadă este potrivită pentru stropirea pomilor fructiferi, deoarece temperaturile depășesc 5 grade Celsius.

Stropirea pomilor primăvara se realizează cu ulei horticol și insecticid. Tratamentul se aplică pentru a combate ouăle hibernante de acarieni, afide și cotari, precum și pentru a combate larvele hibernante ale păduchelui din San Jose și ale păduchilor țestoși. Combinația de ulei horticol și insecticid acționează prin intoxicarea și asfixierea acestor dăunători.

Uleiul horticol ucide insectele și larvele prin sufocare, blocând respirația normală prin pelicula pe care o formează la nivelul crengilor. În plus, perturbă metabolismul ouălor de insecte și capacitatea unor insecte de a se hrăni, astfel că le determină să moară de foame. Excesul de ulei horticol se evaporă și se disipează rapid, astfel că acest ulei nu lasă reziduuri toxice. Tocmai din acest motiv este considerat sigur pentru utilizare în preajma oamenilor și a animalelor.

Un produs eficient care combină uleiul horticol cu insecticid pentru stropirea pomilor primăvara este Mospilan Oil, care are spectru larg de combatere și efect de lungă durată.

Este esențial ca pentru stropirea pomilor primăvara să se utilizeze un tratament cu ulei horticol și încă o substanță activă cu rol de insecticid, pentru a combate eficient dăunătorii. O astfel de combinație de tratament elimină adulții, larvele și ouăle care migrează iarna pe tulpinile și crengile pomilor fructiferi.

Principalele probleme care afectează pomii fructiferi și pentru care se efectuează stropirea primăvara

Printre cele mai cunoscute pericole care împiedică dezvoltarea normală a pomilor fructiferi se numără:

  • Rapănul. Acesta apare pe frunze și fructe și le atacă în toate perioadele de vegetație. Provoacă deformarea fructelor și căderea lor prematură.
  • Făinarea. Este vizibilă pe muguri, lăstari, frunze și chiar și la nivelul fructelor, în unele cazuri. Oprește evoluția fructelor și acestea sunt invadate de o pâslă de culoare albă, care determină uscarea și căderea lor.
  • Focul bacterian. Acesta se manifestă prin înnegrirea, ofilirea și căderea florilor pomilor fructiferi.
  • Bolile de depozit. Se referă la diverse tipuri de putregai și pot cauza pierderi majore la nivelul producției de fructe.
  • Pătarea albă a frunzelor de păr. Este o afecțiune favorizată de căldură șu umiditate crescută. Atacă și compromite fructele.
  • Pătarea roșie a frunzelor de vișin și cireș. Duce la pierderea completă a frunzelor acestor pomi fructiferi.
  • Printre cei mai întâlniți dăunători ai pomilor fructiferi se numără: viermele, puricele melifer, păduchele din San Jose, păduchele verde, păduchele negru al cireșului, molia fructelor, acarianul roșu al pomilor și viespea neagră a prunului.

Tipuri de tratamente pentru stropirea de primăvară

Tratamentul de primăvară se aplică, inițial, înainte de înmugurire, iar apoi în următoarele etape de vegetație, cum sunt înmugurirea, formarea fructului etc. în ceea ce privește tratamentul aplicat, tipul de substanțe și concentrațiile recomandate depind de specia de pomi fructiferi pentru care se realizează stropirea.

În continuare, îți prezentăm un tabel stropiri pomi fructiferi pentru câteva dintre principalele tipuri de pomi fructiferi din țara noastră.

Stropirea pomilor fructiferi vara

Tratamentul de vară a pomilor fructiferi se realizează în luna iunie, prin pulverizarea de soluții precum Topsin 70 DWG (fungicid). Pentru tratamentul din luna august, se utilizează Topsin și Karate Zeon (insecticid).

Este de reținut faptul că tratamentele din timpul verii sunt recomandate doar în cazul în care observi semne de boală la pomii fructiferi.

Stropirea pomilor fructiferi toamna

Chiar dacă livada a avut o recoltă bogată, este necesar ca pomii fructiferi să fie îngrijiți corespunzător și pe perioada toamnei, pentru a avea o producție bună și în anul care urmează. Totuși, tratamentele din acest sezon sunt mai mici decât cele din sezoanele anterioare. Toamna este momentul în care debutează stropirile și lucrările specifice care sunt menite să pregătească pomii pentru intrarea în sezonul rece.

Stropirile pomilor fructiferi în acest sezon nu sunt numeroase, însă sunt esențiale pentru a avea o producție bună anul următor. În continuare, îți prezentăm un tabel stropiri pomi fructiferi în toamnă.

Concluzie

Pomii fructiferi necesită atenție și îngrijire corespunzătoare pe tot parcursul anului, pentru a le asigura o creștere și dezvoltare sănătoasă și o recoltă bogată. Fiecare anotimp vine cu propriile sale probleme și cu dăunători specifici. Pentru a asigura sănătatea pomilor fructiferi și a recoltei, este necesar să se efectueze stropirea pomilor fructiferi în mod corespunzător, în funcție de sezon, de boală sau dăunător, precum și de tipul de pom fructifer din livadă.