Prețuri EXAGERATE la hrișcă

Hrișca, unul dintre cele mai întrebuințate produse alimentare din țară este foarte scumpă, dar și greu de găsit pe rafturile magazinelor din Bălți. Oamenii spun că în ultimele luni, prețul la acest produs a crescut ca pe drojdii, ajungând până la 40 de lei pentru 800 de grame. Cei mai afectați de scumpiri sunt persoanele care suferă de diabet.

„Foarte scump. Pentru noi pensionarii e foarte scump. Pensia este mică și este scump. Umblăm și căutăm unde este mai ieftin.”

„Nu ar trebui să existe un astfel de preț – 40 lei pentru 800 de grame. Cred că este un monopol, este făcut în mod artificial pentru îmbogățire.”

„Nu este normal. Avem foarte mulți bolnavi de diabet zaharat, avem mulți care țin dietă din cauza problemelor cu tractul gastro-intestinal, copiii care într-adevăr au nevoie de hrișcă.”

Olga Scripniciuc spune că mama sa suferă de diabet. Unul din produsele care o ajută să se simtă mai bine este hrișca, pe care este nevoită să o reducă din alimentație din cauza prețului prea mare.

„Consider că prețul de 38-40 de lei este prea exagerat. De exemplu, mama mea este diabetică și poate mânca mai mult doar hrișcă și acum este destul de problematic cu acest lucru. Bineînțeles că nu o cumpăr în fiecare zi, 1-2 ori pe săptămână, dar prețul nu corespunde salariilor și pensiilor noastre.”

Hrişca este bogată în vitamine, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc şi fier. Boabele de hrișcă amestecate cu lapte sau iaurt sunt un remediu bun pentru diabetul zaharat de tip II.

„Acum nu găsești nicăieri prin magazine hrișcă. Unicul lucru unde am găsit este la piața centrală, dar la prețuri astronomice.”

Vânzătorii de la Piața Centrală din Bălți recunosc că prețul la hrișcă este exagerat.

„Hrișcă nu-i. Nu se aduce hrișcă, nu-i la depozit.  Sunt cumpărători care bolnavi de diabet zaharat și lor le trebuie hrișcă, dar ea nu-i. Bineînțeles că ar fi bine să aducă, să fie cum a fost înainte, să avem mereu hrișcă cu preț normal.”

„Avem în vânzare. – Și la ce preț? – 35. – 35 de lei? – În piață este și de 42, 40 de lei, la mine e 35. Cineva se revoltă, cineva nu, dar cumpără, ce să facă?  Pentru unii e scump, săracii, pentru alții e normal, pentru tineri ca voi, dar pentru bătrânei e scump. Cu așa pensii, n-au de unde să cumpere, clar lucru.”

Unii comercianți dau vina pe principalul furnizor de hrișcă, adică Federația Rusă, care ar fi oprit exporturile pentru Republica Moldova.

„Hrișca s-a scumpit. Cel mai probabil e legat din cauza exportului din Rusia. Poate vor apărea noi loturi și va fi mai ieftin.”

Criza de hrișcă este, de fapt, artificială. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în ultimii trei ani, importul mediu anual de hrișcă este de 3250 de tone. În primele zece luni, Moldova a importat peste 2800 de tone, suficient pentru piața internă.

„Nu este atât de rentabil pentru producătorii din Rusia. În anul 2020 s-a impus o taxă la exportul de cereale, inclusiv și hrișca. Această taxă este una flotantă, de aceea și prețul la hrișcă nu este unul stabil, periodic.”

Viaceslav Grigoriță, șef interimar Direcția Politici în Sectorul Vegetal.

Acum câteva luni, hrișca a ajuns la un preț record de aproape 50 de lei.