În ziua de azi, nu se mai pune preț pe bunul-simț, așa ca altă dată. Deși, oamenii educați în spiritul valorilor au fost dintotdeauna apreciați, fără ca aceștia să iasă prea tare în evidență. Tuturor ne place, uneori, să epatăm, dar mai des vrem să cunoaștem oameni eleganți în exprimare și în comportament.
La 4 noiembrie este marcată Ziua Internațională a Bunului-Simț.
Reporter: ”Cunoașteți despre această zi?” EL: ”Nu, nu cunoaștem.” Reporter: Dar ce înseamnă pentru dumneavoastră bunul-simț?” EL: ”nu știu…„
”Eu nu știu, acum situația asta… eu nu cunosc nimic.”
”Eu nici nu știu ce e asta bunul-simț. Iată voi ne-ați spus de această sărbătoare. Eu degrabă știu că o să fie hramul satului, iată de asta știu.”
Reporter: ”Pe 4 Noiembrie e sărbătorită Ziua Internațională a Bunului-Simț, cunoaște-ți?” EL: ”NU. Eu nu am fost prea mult în Moldova, eu prin Rusia… Ziua Națională a Moldovei ați spus?” Reporter: ”Ziua Internațională a Bunului-Simț.” EL: ”Dar eu nu sunt cu baptiștii. Eu ce pot să spun? Eu m-am dus și am băut un pahar de vin și m-am dus acasă și m-am culcat.” Reporter: ”Ce faceți pe 4 Noiembrie?” EL: ”Dar ce este pe 4 Noiembrie?” Reporter: ”E sărbătoare.” EL: „Trebuie să mă duc la biserică să mă descânt?”
”Poate aș fost, dar eu nu știu de așa ceva. Dacă stau numai acasă și nu plec nicăieri. Dar ce fel de sărbătoare? Reporter: Bunul-simț, cunoașteți ce înseamnă bun simț? EA: Când ai un simț, da, poate fi, dar eu, până acum, nu am auzit.”
”Nu aș spune…” Reporter: ”Prima dată auziți de așa sărbătoare.” EA: ”Am mai auzit, dar nu am atras atenția la așa ceva.” Reporter: ”Dar ce înseamnă pentru dumneavostră bunul-simț?” EA: ”Trebuie să fie un simț oarecare, omenie.”
Nu e o sărbătoare cu mare semnificație, dar e un motiv în plus să ne gândim la oamenii și lucrurile cu adevărat importante, la ce am luat de le părinți și ce transmitem copiilor.
Reporter: ”Ați știut de această sărbătoare? El: Eu o știut de mai mulți ani. Nu e prima dată. Reporter: Ce faceți în această zi? EL: În această zi, îmi vizitez copii, nepoții neamurile, părinții care ne-au crescut și ne-au educat și am ajuns la vremurile bune.”
Și nu doar pe 4 noiembrie, ci în fiecare zi trebuie să dăm dovadă de bun simț.
Cezara Dilevschi, Psiholog-Psihoterapeut: ”În această zi, nimic special, dar să-și dezvolte această cultură a bunului simț, începând cu proprii copii din frageda copilărie și să aibă bunul simț în toate restul zilelor.”
”Bunul-simț se ia de la cei șapte ani de acasă, prin cultura pe care copilul o ia și o ia și o experimentează de acasă. Și aici ne referim la relația părinte-copil. Și dacă părintele învață copilul să spună ,,Bună ziua” , „Mulțumesc!”, atunci copilul, când va crește mare, va ști să facă aceste lucruri.”
Cu sau fără o dată specială în calendar, e de bun simț să rămânem, în orice împrejurări, oameni.