Unde se exportă merele moldovenești
În lunile septembrie și octombrie, Moldova a exportat peste 45 mii tone de mere, cu 30 mii tone mai mult decât în anul trecut. Înviorarea exporturilor se explică prin faptul că producătorii au ținut cont de experiența anului trecut când toate merele au fost depozitate pentru păstrare în frigidere și erau în așteptarea prețurilor mai bune.
Însă, așteptările nu s-au adeverit, astfel, circa 40 mii tone de mere au mers la procesare în prima jumătate a acestui an. Astfel, în sezonul curent, exportatorii au început vânzările mai devreme, în cantități mult mai mari, la prețuri formate în actuala conjunctură de piață.
„Cea mai mare pondere a exporturilor o constituie merele de soiuri pe care rețelele de magazine le încadrează în categoria „mere de sezon”. Acestea se bucură de cerere în timpul sau imediat după recoltare. Și cu toate că prețurile sunt mai joase, acestea scutesc producătorii de costuri adiționale pentru frigider”, spune Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.
Un alt factor care a condus la creșterea volumului de export este nivelul prețurilor de comercializare. „Merele de sezon” exportate din Moldova se încadrează în segmentele de preț mediu și mai mic.
Totodată, cresc volumele de export către Belarus și Kazahstan. Mai mult, producătorii au reușit să comercializeze peste de 100 tone de mere în țări din Orientul Mijlociu. Totuși, piața de bază pentru mere rămâne în continuare Federația Rusă.