După câțiva ani de muncă în Israel, Liubovi Frunză, din satul Donici, Orhei, a revenit acasă și a înființat o afacere piscicolă.
„Am luat un iaz în arendă. Am început a lucra împreună cu feciorul, după ce am venit de peste hotare, unde am stat 5 ani. Întreținem acest iaz, primim la pescuit vara, acum deja s-a terminat sezonul.”
Liubovi Frunză, crescător de pește
Ca în orice afacere, nu poți obține profit, dacă mai întâi nu investești.
„Foarte mult am investit. La început, am dat peștișori mai mici, ca mai apoi să crească. Trebuie, după, și să-l realizezi. Căsuțe am făcut de odihnă vara și curățenia.”
Un kilogram de fitofag sau crap argintiu ajunge să coste până la 30 lei kilogramul. Dar și așa, nu reușește să-l vândă tot.
„Lumea n-are bani, toți vor mai ieftin, dar noi nu putem da mai ieftin, căci impozitele sunt scumpe, sunt mari, trebuie să achităm. Acesta ajunge la 30 lei, foarte mic prețul, pentru că nu ai în altă parte unde îl realiza. Trebuie să stai să-l realizezi la trasă.”
Problema prețurilor joase pe piață se explică prin faptul că tone de pește sunt aduse prin contrabandă din Ucraina. Totodată, la piață, există și pește din braconaj, vândut la un preț mai mic. Astfel, proprietarii de iazuri din țară, care muncesc și plătesc impozite, nu-și pot vinde marfa.