„Oamenii ocupați vor să pară că au o misiune. Oamenii productivi au o misiune pentru întreaga lor viață.” Conor Neill
Cei mai mulți dintre noi ajungem să confundăm starea de productivitate cu faptul că suntem ocupați. Astfel, ajungem să avem convingerea că aceste lucruri sunt identice, sau chiar mai mult decât atât, ajungem să credem că dacă suntem ocupați, înseamnă că suntem productivi.
Realitatea ne arată că lucrurile stau altfel, și că este doar o iluzie care se produce în mintea noastră din cauza faptului că este mult mai ușor ca o persoană să își găsească o ocupație, oricare ar fi aceea, decât ca aceasta să fie productivă în raport cu o sarcină sau o situație. În altă ordine de idei, este necesar să înțelegem câteva aspecte esențiale când vine vorba de productivitate, și anume că aceasta presupune în primul rând atingerea unei stări de concentrare, și o gândire strategică, dar totodată și o planificare riguroasă.
Distincția dintre cei 2 termeni
Un om ocupat este un om care are foarte mult de lucru. Un om productiv este un om care dă randament și care are rezultatele pe care le dorește. Așadar, exista o mare diferență între a fi ocupat și a fi productiv, astfel că nu toți oamenii ocupați sunt și productivi. Astfel că, cei ocupați de cele mai multe ori nu admit faptul că au dubii legate de destinația la care trebuie să ajungă, în timp ce oamenii productivi au o misiune pentru întreaga lor viață. De cele mai multe ori, oamenii productivi lasă impresia celorlalți că au dubii atunci când fac pași mici pentru că acesția au o destinație clară unde vor să ajungă.
Practic productivitatea se referă la atingerea obiectivelor într-un mod cât mai eficient, reducând volumul de muncă cu până la 50%. Așadar, pentru a-ți crește productivitatea există câțiva pași esențiali, care te vor ajuta să îți eficientizezi activitatea. În cele ce urmează îți vom prezenta 7 pași esențiali de care este necesar să ții cont pentru a integra și totodată a menține productivitatea în viața ta:
Stabilirea obiectivelor și a planului de lucru
Stabilirea a ceea ce vrei să obții este de asemenea un aspect de ținut seama atunci când vine vorba de productivitate. Iar acest lucru poate fi făcut cu ajutorul un plan și o împărțire a acestuia în sarcini cât mai ușor de gestionat. Practic, să fii clar cu privire la obiectiv și totodată la rezultatul dorit, acest lucru te va face demn de a fi productiv și de a atinge obiectivul pe care ți l-ai propus
Crearea “to do list-ului”
Un alt aspect de ținut seama în atingerea productivității este crearea listei de sarcini pentru a ști cu exactitate ce acțiuni sunt necesare a fi întreprinse și totodată pentru a fi cât mai eficient. De aceea oamenii productivi spre exemplu decid care sunt pașii necesari pentru a atinge un obiectiv, iar apoi gândesc propriile strategii care pot fi aplicate pentru eficientizarea activităților.
Prioritizează-ți sarcinile
Va fi necesar să faci diferența dintre o sarcină „urgentă” și una „importantă”. O greșeală des întâlnită este aceea că oamenii ocupați se raportează la toate sarcinile ca fiind „urgente”, și prin urmare ajung să fie epuizați. De aceea, nu este indicat ca toate sarcinile să fie tratate la fel dacă se dorește a atinge productivitatea. Focusul central trebuie să se îndrepte asupra lucrurilor care contează cu adevărat și mai puțin pe acțiunea de a trece la sarcina următoare, care de cele mai multe ori se dovedește a fi mai puțin importantă.
Crearea unui sistem
Este necesar ca lucrurile să fie luate pas cu pas, iar o abordare sistematică a activităților poate conta mult în atingerea productivității. Un inamic ar putea fi distractorii sau practicare multitasking-ului, lucruri care se dovedesc a fi nocive în urma studiilor realizate. Spre exemplu, oamenii productivi își planifică când vor verifica mail-ul sau care sunt orele de pe parcursul unei zile destinate telefonului și a platformelor de social-media Astfel, dacă aceste lucruri sunt ținute sub control, fără a fi introduse printre sarcinile necesare a fi parcurse într-o zi, se poate vorbi de productivitate.
Concentrarea pe momentul prezent
Productivitatea presupune atingerea unei stări de concentrare deplină, și conștientizarea momentului prezent. Conștientizarea și concentrarea pot fi antrenate prin diverse metode, precum practicile de yoga sau mindfulness. De aceea oamenii productivi evită multitasking-ul și practică cu precădere arta concentrării.
Momentul de repaus este necesar
Pentru a facilita productivitatea pe parcursul unei zile, se știe faptul că momentele de repaus sunt necesare atât pentru o reîmprospătare mentală, cât și pentru una fizică. De aceea o gură de aer proaspăt sau o plimbare scurtă, pot veni în ajutorul oamenilor care doresc să fie productivi.
Monitorizarea progresului
Și nu în ultimul rând, este necesar să îți urmărești propriul progres și totodată să îl evaluezi pentru a admite dacă ai fost sau nu productiv. Este necesar să fii sincer cu tine însuți pentru a putea progresa. De altfel, dacă este consumată mai multă energie decât este necesar pentru a realiza o sarcină, înseamnă că timpul nu este folosit într-un mod productiv. Astfel este necesar să îți îndrepți atenția spre tine și să afli ce funcționează bine și ce nu, și cum poți îmbunătăți lucrurile care nu îți aduc satisfacție.
Astfel, productivitatea poate influența pozitiv viața unui om, astfel încât acesta să își poată atinge potențialul maxim, fiindu-i de folos în atingerea obiectivelor și implicit a succesului la care acesta aspiră.