În această toamnă, vor fi plantați 618 000 de arbori și 9000 de arbuști
În cadrul campaniei „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, organizată de Ministerul Mediului, anul acesta, vor fi plantați 618 000 de arbori și 9000 de arbuști. Campania va începe mai târziu față de anii precedenți, mai exact, pe 13 noiembrie, când temperaturile vor scădea. Despre asta a comunicat Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, în cadrul unei conferințe de presă.
„Arborii se plantează în perioada când sunt într-un repaus vegetativ și acest lucru este de obicei atunci când arborii sunt fără frunziș. În această perioadă de repaus vegetativ, plantele sunt inactive și respectiv pot fi dezrădăcinate, scoase din pepiniere, transportate și replantate, fără a cauza mare stres puieților.”
Potrivit ministrului, vor fi efectuate lucrări de creare a culturilor silvice pe o suprafață de 347 de hectare. În acest scop, vor fi oferite circa 30 de tone de ghindă pentru a fi semănate în sol.
„Pentru culturile silvice create în anii precedenți pe o suprafață de 3,4 mii hectare vor fi efectuate lucrări de completare și plantate aproximativ 2,5 milioane de puieți. În prezent, 24 de întreprinderi silvice fac lucrări pentru pregătirea solului pentru plantare.”
În acest an, Inspectoratul pentru Protecția Mediului va intensifica acțiunile de monitorizare a campaniei de plantare. Iuliana Cantaragiu, Ministrul Mediului: „Pentru a evita cazurile când se luau arbori și nu se plantau. În cazul în care nu-i se va respecta acest lucru, cei care nu se vor conforma acțiunii vor fi respectiv trași la răspundere prin aplicare Codului Contravențional.”
Potrivit Ministerului Mediului, din numărul total de puieți care vor fi sădiți, 101 000 vor fi oferiți pentru municipiul Chișinău, iar la Bălți vor ajunge 1300 de arbori și 100 de arbuști. Vor fi plantați preponderent brazi, molizi, ienuperi, stejari, mesteacăni, tei, nuci, arțari, frasini, salcâmi și salcie.