Strugurii din viile fraților Vaipan sunt întrebați în Europa
Agricultura se dezvoltă într-un ritm accelerat și îi impune pe producători să accepte schimbările.
Liubomir Vaipan, împreună cu fratele său, și-au propus să producă struguri de calitate, implementând tehnologii moderne.
„Este o afacere de familie. Am început activitatea în acest domeniu începând cu 2007, iar în 2008 a fost înființată prima plantație de viță-de-vie pe o suprafață de 12 ha. În prezent, avem 26 ha de viță de vie.”
Liubomir Vaipan, exportator de struguri
Frații Vaipan au procurat un sistem modern de fertigare și au înlocuit lăzile obișnuite cu unele, mai rezistente. Acum, vând producția sub marca proprie pe piața din Europa.
„De asemenea, facem și exporturi. Acestea sunt făcute atât la vest, cât și la est, avem parteneri. Pentru a putea exporta mai ușor, trebuie să avem o marfă calitativă.”
Astfel, pentru unele produse de-ale noastre, cu un gust special, dar de o calitate ce lasă de dorit, s-ar putea să nu mai fie loc pe piețele externe.
Pentru ca strugurii să meargă la export, există anumite cerințe care trebuie respectate.
„În primul rând, toți cumpără cu ochii, trebuie să aibă un aspect vizual foarte bun, să nu fie boabe traumate, să fie uniformitate, să aibă brixul respectiv. De asemenea, contează ambalajul personalizat, ca să ne reprezinte. Aceasta stă la obținerea succesului în export.”
În agricultură așa e – să te bucuri de roadă atunci când o culegi, nicidecum mai devreme, că nu poți ști ce și cum va fi mâine.
„Sezonul de recoltare preconizăm să-l începem peste câteva zile, iar în urma recoltei vom putea vom putea să vedem care este recolta de anul acesta.”
Lipsa forței de muncă este una din marile probleme cu care se confruntă antreprenorii, mai ales în perioada septembrie-octombrie, când are loc recoltarea strugurilor. Iar viticultura necesită zilieri mulți și harnici.
„Una din probleme este forța de muncă, nu avem forță de muncă deja în Republica Moldova, asta este un obstacol în dezvoltarea activității.”
În total, de la începutul anului curent, au fost exportate circa 24.000 tone de struguri de masă, iar top trei țări care importă struguri moldovenești sunt Federația Rusă, România și Polonia.