Depozitarea merelor: condiții optime și durata de păstrare
Dacă livada ta a fost roditoare în acest an, află ce trebuie să faci astfel încât merele depozitate să reziste cât mai mult
Dacă ai o recoltă bogată de mere, sigur va trebui să le și depozitezi. După cele consumate în decursul a câteva săptămâni, după ce ai făcut gemuri, marmeladă sau cidru, vei rămâne cu cele mai frumoase mere, potrivite pentru păstrare, sau, de ce nu, pentru comercializare.
Dacă vrei să te bucuri de mere proaspete și sănătoase chiar și în mijlocul iernii, îți explicăm cum să le depozitezi în mod corect: de la găsirea spațiului potrivit și pregătirea acestuia până la aranjarea propriu-zisă a merelor în spațiul de depozitare și durata de păstrare a diferitelor soiuri de măr.
Recoltarea
Primul pas pentru o depozitare reușită este o recoltare făcută corect, în funcție de fiecare soi și caracteristicile acestuia. Dacă fructele sunt culese prea târziu sau prea devreme, există un risc mai mare să apară pierderi cauzate de boli în timpul depozitării.
Există trei tipuri de mere, împărțite după perioada de coacere:
- mere de vară: recoltarea începe din luna iulie, înainte să ajungă la maturitate, când pulpa lor este încă fermă și crocantă; dacă sunt culese prea târziu, pulpa devine făinoasă și nu vor rezista prea mult;
- mere de toamnă: recoltarea are loc în lunile septembrie și octombrie, înainte să ajungă la maturitate; pot fi păstrate chiar și șase-șapte luni în depozite;
- mere de iarnă: recoltarea va fi asemănătoare cu merele de toamnă, dar acestea au o maturare mai târzie. Acestea sunt soiurile ideale pentru depozitarea pe termen lung.
Anumite soiuri de mere sunt mai indicate pentru depozitare deoarece rezistă mai mult. Acestea sunt cele recoltate mai târziu în an, mai acrișoare și cu o piele mai groasă, de exemplu Jonathan, Golden Delicios, Prima și Wagner.
La soiurile de vară, momentul recoltării este urmat de cel de consum. Dacă vrei comercializezi merele, va trebui să respecți cerințele de calitate stabilite în Regulamentul CE nr.85/2004 din 15 ianuarie 2004:
- Aspect comercial atrăgător: forma, mărimea și colorația soiului respectiv;
- Să aibă un peduncul intact;
- Să aibă un calibru peste 65-70mm și greutate între 110-140g;
- Pulpa nu trebuie să prezinte nicio deteriorare.
Ce trebuie să faci înainte de recoltare
Pentru a te asigura că fructele vor rezista o perioadă lungă în depozit, va trebui să previi infecțiile cauzate de diferiti agenți patogeni în timpul perioadei de păstrare.
Poți face asta prin aplicarea unui fungicid în perioada de dinainte de recoltare; acesta va diminua pierderile cauzate de depozitare.
Soluția recomandată este un fungicid polivalent ce are acțiune preventivă și curativă și este eficace atât împotriva făinării și rapănului la măr și păr, cât și pentru combaterea bolilor de depozit. Acesta inhibă germinarea sporilor, creșterea miceliului și sporularea, oferind un înalt nivel de protecție atât la suprafață, dar și în interiorul frunzelor.
Pentru combaterea bolilor de depozit se recomandă efectuarea tratamentelor în perioada de dinainte de recoltare cu respectarea timpului minim de pauză (8-14 zile), utilizând o doză de 0.8 kg/ha.
Când trebuie culese merele
Conform „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun – Ghid tehnic și economic”, publicat în 2014, timpul potrivit de recoltare depinde atât de soiul cultivat, cât și de condițiile meteorologice. În general, merele ajung la maturitate la 100-180 de zile de la înflorire.
Pentru a te asigura că merele sunt coapte, poți efectua testul amidonului.
- cantitatea de amidon pe care o conține un măr este un bun indicator al maturității lui: un măr foarte copt va conține puțin amidon, în timp ce unul tânăr va fi alcătuit în mare parte din amidon; asta se întâmplă deoarece amidonul este transformat în zahăr în procesul de maturare;
- taie un măr în jumătate și pune iod brun pe jumătăți; îl găsești în farmacii sau chiar în magazine alimentare;
- culoarea brună a mărului va deveni violet în unele zone; cu cât sunt mai puține zone violet, cu atât mărul este mai copt.
În momentul efectiv al culegerii de pe ramuri, ai în vedere următoarele sfaturi pentru a culege merele eficient, fără să le afectezi calitatea:
- recoltarea se face doar în zile fără ploaie și doar atunci când temperatura nu depășește 15 grade Celsius (de preferabil dimineața sau după-amiaza); dacă merele au apă pe ele, există un risc mai mare de îmbolnăvire;
- dacă mărul e copt, se va desprinde cu ușurință, printr-o simplă rotire în jurul codiței;
- merele trebuie culese manual, pentru a preveni deteriorarea lor; ai grijă să nu smulgi sau să presezi foarte tare merele;
- începe recoltarea de la baza coroanei spre vârf și din exterior spre interior.
Depozitarea
Înainte de depozitare, va trebui să acorzi atenție și transportului de la livadă spre spațiul de păstrare. Merele trebuie mutate în lădițe sau coșuri, într-un spațiu răcoros, precum o dubiță frigorifică, pentru a evita strivirea lor.
Dacă merele sunt deja mature sau au orice fel de defect, e indicat să fie consumate imediat. Dacă au fost culese la timp, acestea sunt potrivite pentru depozitare. Primul pas este alegerea spațiului de depozitare și pregătirea lui.
Temperatura aerului din spațiul de depozitare trebuie menținută între 1 și 3 grade Celsius, iar umiditatea nu trebuie să depășească 90%. Altfel, merele vor începe să se usuce și să se îngălbenească.
Unde se depozitează merele
Poți depozita merele în depozite frigorifice cu atmosferă normală sau controlată, dar și în depozite cu ventilație normală. Iată câteva diferențe între principalele variante de depozite:
- depozit frigorific normal: este folosit pentru depozitarea fructelor după recoltare, într-un spațiu închis; are o temperatură de aproximativ 1 grad Celsius și o umiditate de 85%; deoarece merele sunt mai puțin perisabile și procesele biologice decurg cu intensitate mică, durata de păstrare variază de la 3 la 8 luni;
- depozit frigorific controlat: păstrează aceeași temperatură și umiditate, dar poți controla și nivelul de oxigen și dioxid de carbon din încăpere; fructele pot fi păstrate chiar și 12 luni deoarece procesul de oxidare este încetinit prin reducerea concentrației de oxigen din spațiul de depozitare;
- depozit cu ventilație normală: poți folosi o magazie sau o pivniță bine aerisită pentru a păstra fructele peste iarnă.
Pregătirea spațiului de depozitare
Următorul pas este pregătirea spațiului de depozitare, pentru a elimina orice bacterii care pot contamina merele sau chiar insecte și rozătoare care le pot distruge:
- pentru depozitele frigorifice, urmează instrucțiunile din manualul de utilizare și folosește soluții speciale pentru acest tip de unitate;
- pentru magazie și pivniță, va trebui să acorzi o atenție mai mare, în special dacă ai mai depozitat fructe acolo și în trecut;
- este important să cureți și dezinfectezi spațiului.
Cum depozitezi merele
Acum e momentul să afli cum trebuie să aranjezi merele în spațiul de depozitare:
- pentru depozitare, alege doar merele care nu sunt lovite, zgâriate sau alterate în orice fel; pe restul le poți folosi pentru consumul imediat sau poți face gem ori cidru;
- dacă ai avut în livadă soiuri diferite de mere, va trebui să le depozitezi separat; pentru că au diverse grade de rezistență, nu vrei să riști ca un soi mai puțin rezistent să îți afecteze toată recolta;
- într-un depozit frigorific, vei depozita merele pe rafturile lui, dar într-o pivniță sau magazie, cel mai eficient mod de păstrare este în lădițe stivuite una peste alta;
- pentru ca aerul să poată circula, lasă o distanță de aproximativ 30 de centimetri între pereți și lădițe și 80 de centimetri între tavan și lădițe;
- nu îngrămădi și nu suprapune merele.
Cât rezistă merele puse la păstrare
Pentru a asigura o păstrare a merelor cât mai îndelungată, trebuie să menții temperatura și umiditatea potrivită, dar și să le triezi constant, cel puțin o dată pe săptămână. Trierea constă în verificarea merelor și eliminarea celor stricate pentru a preveni îmbolnăvirea altora. Dacă vei feri merele de îngheț, acestea pot rezista pentru aproximativ șase-opt luni, durata lor de păstrare variind și în funcție de soi, spre exemplu:
- merele Golden Delicios rezistă aproximativ șase-șapte luni;
- merele Starkrimson rezistă aproximativ șase-șapte luni;
- merele Jonathan rezistă aproximativ cinci-șase luni.
Pentru a scoate profit maxim dintr-o livadă de mere, va trebui să menții fructele sănătoase nu doar în pom, ci și în spațiul de depozitare. Pentru asta va trebui să aplici fungicide înainte de recoltare, să ai un depozit întunecat și răcoros și mai ales, să triezi constant merele.