Murele, o doză de sănătate şi secretul tinereţii

O frumusețe nedescrisă puteți observa în largul câmpului, nu departe de intrarea în satul Șuri, renumit prin oamenii gospodari și primitori, care niciodată nu vor lăsa dezamăgiți pe cei, care le vor călca pragul casei.

Mereu însetați de muncă și arzătoarea dorință de a-și vedea masa plină cu de toate, șurenii au moștenit din tată în fiu dragostea față de pământ, cu tot ce ține de obiceiuri, tradiții, ritualuri, simboluri, superstiții și semne, trimise de la Dumnezeu.
Vreau să vă transmit din acea frumusețe, aciuată într-un colț de rai în mijlocul câmpului, un loc de refugiu perfect pentru cei obsedați de liniștea și frumusețea naturii.

Anume așa arată acum unicala plantație de mure a neobositului Alii Dumitraș, care deja de câțiva ani muncește din zori de dimineață, cot la cot cu sătencile, angajate la culesul murelor. Puțini agenți economici veți vedea, pe la cântatul cocoșilor, când somnul e mai dulce, cu mânecile suflecate și fruntea plină de sarea pământului, muncind, uneori fără clipe de răgaz.
– Murele sunt adevărate delicii de vară, – susține Alii Dumitraș, – dar sunt și foarte capricioase. Întâi de toate, nu iubesc să fie culese în zile cu arșiță, de aceea începem culesul pe la ora cinci dimineața, când frunzele sunt încă pline de rouă şi munim până seara târziu. Odată culese, pomuşoarele nu trebuie lăsate prea mult la soare, căci foarte repede „se schimbă la faţă”. Pentru asta le păstrăm la rece.
O recoltă mai serioasă poate fi obţinută abia la al patrulea an de la plantare, așa că, anul acesta roada a constituit doar 20-30%, fiind influiențată şi de lipsa de precipitații.
Abia la anul viitor ne vom putea bucura de recolta maximă de mure, – a cvoncluzionat stăpânul.
Cultivarea murelor este o muncă grea, căci arbuștii necesită multă îngrijire, fiind capricioși la condițiile ades nefavorabile, dar scopul îndreptățește mijloacele, căci beneficiile pentru sănătate sunt indiscutabile.
Murele conțin numeroase substanțe nutritive, vitamine, antioxidanți, fibre alimentare, având numai 43 de calorii la 100 de grame, ele fiind și o sursă excelentă de vitamina C, A și E, dar și complexul B.
Sezonul murelor începe, de obicei, în luna iunie și se sfârșește în luna septembrie. La începutul sezonului prețul a fost de 70 lei, acum s-a micşorat la 45 lei pentru un kilogram.
În prezent, plantația de mure a lui Alii Dumitraș, numără 24 de rânduri de arbuști fructiferi, de pe care sunt culese zilnic sute de caserole cu mure, ce sunt nu doar o doză de sănătate, ci şi o sursă de tinereţe continuă.

Ala BUGAI