Frances Haugen, fost manager de produs la Facebook în 2019, a divulgat zeci de mii de pagini de cercetare şi documente interne ale companiei deținute de Mark Zuckerberg. Platforma de socializare este acuzată că permite răspândirea urii, a violenței și dezinformării, relatează Digi24.
Acțiunile Facebook au scăzut cu 5,5% luni, în urma acuzațiilor fostului manager Frances Haugen că rețeaua de socializare era conștientă că era folosită pentru diseminarea mesajelor de ură și dezinformare la nivel global și nu a făcut nimic pentru a le stopa.
Whatsapp, Facebook şi Instagram au devenit indisponibile luni seara, toate trei serviciile fiind deţinute de compania-mamă Facebook.
Într-un interviu pentru CBS, denunţătoarea povesteşte că a decis să acţioneze, după ce a pierdut o persoană dragă din cauza teoriilor conspiraţiei.
Frances Haugen a reclamat public faptul că gigantul nu a acţionat în timp util pentru a limita diseminarea conţinutului de ură, violenţă şi dezinformare şi cum directorii săi au încercat să ascundă dovezile în acest sens.
„Facebook, de fiecare dată, a ales ce era mai bine pentru ea şi pentru profiturile ei”
Într-un interviu acordat CBS „’60 Minutes”, Haugen – care a lucrat şi pentru alţi giganţi tech din Silicon Valley, precum Google şi Pinterest – a spus: „Am văzut în repetate rânduri conflicte de interese între ceea ce era bun pentru public şi ceea ce era bun pentru Facebook. Şi Facebook, de fiecare dată, a ales ce era mai bine pentru ea şi pentru profiturile ei”.
În urmă cu aproximativ o lună, Haugen a depus cel puţin opt plângeri la Securities and Exchange Commission, susţinând că Facebook ascunde investitorilor şi publicului rezultatele cercetărilor privind neajunsurile sale. De asemenea, ea a împărtăşit documentele cu Wall Street Journal, care a publicat o investigaţie în mai multe părţi, arătând că Facebook era conştient de probleme.
Haugen va depune mărturie, marţi, în faţa Subcomitetului Senatului pentru protecţia consumatorilor, siguranţa produselor şi securitatea datelor. „Am văzut o mulţime de reţele sociale, dar Facebook este mai rău decât orice am văzut până acum”, a spus Haugen.
Inginerul în informatică a spus că a decis să ducă această bătălie pentru că a pierdut o persoană dragă din cauza teoriilor conspiraţiei vehiculate pe reţelele de socializare.
„Facebook ne rupe societăţile şi provoacă violenţă etnică în întreaga lume, inclusiv Myanmar în 2018, când armata a folosit Facebook pentru a lansa un genocid”, a explicat fostul manager.
Facebook a respins ferm declaraţiile fostului manager.
Ca urmare a acestor acuzații, doi membri ai Parlamentului European au cerut o anchetă.