COVID-19 și schimbările climatice – CELE MAI SIGURE ORAȘE DIN LUME

Copenhaga a fost identificat ca fiind cel mai sigur oraș de pe Pământ, detronând Tokyo de pe primul loc pe care îl ocupase în toate sondajele anterioare ale Economist Intelligence Unit.

Safe Cities Index
Image: Economist Intelligence Unit

Capitala daneză a obținut cel mai mare punctaj în cea de-a patra ediție a Indexului celor mai sigure orașe din lume, primul întocmit de la pandemia care a aruncat lumea într-un șoc economic și politic. Este, de asemenea, prima ediție care include siguranța mediului ca fiind unul dintre pilonii de măsurare ai studiului – un motiv cheie pentru care Copenhaga a depășit capitala Japoniei.

 

Forumul Economic Mondial a identificat, de asemenea, provocările pe care le va prezenta circulația în masă a populației. Inițiativa sa „Viitorul orașelor” recunoaște că urbanizarea prezintă noi seturi de provocări în era digitală. Aceasta încearcă să valorifice tehnologia și politicile de protecție a mediului pentru a promova centre urbane sigure, stimulative și productive.

Cel mai bun punctaj

Copenhaga a obținut cel mai mare punctaj la categoria „securitate personală”, care clasifică orașele în funcție de riscul de violență criminală, amenințări teroriste, dezastre naturale și vulnerabilități economice pentru cetățeni.

 

Copenhaga a ocupat locul al șaselea pe lista de mediu, care analizează modul în care orașele au integrat în politicile lor de planificare măsuri de durabilitate și de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Wellington a fost în fruntea listei, în timp ce Tokyo a ocupat poziția a 12-a, ceea ce explică coborârea sa de pe primul loc pe care l-a ocupat de la lansarea Indexului în 2015 (COVID a împiedicat publicarea unui Index anul trecut).

 

Copenhaga s-a clasat pe locul trei, după Sydney și Singapore, în ceea ce privește securitatea digitală, o măsură a capacității cetățenilor de a utiliza liber internetul fără a se teme de încălcarea intimității lor online.

 

În ceea ce privește siguranța în materie de sănătate, care măsoară calitatea și disponibilitatea serviciilor de sănătate, capitala daneză s-a clasat relativ slab, pe locul 26, mult sub Tokyo, Singapore și Hong Kong, aflate în top.

 

De asemenea, a rămas în urma Sydney și Singapore în ceea ce privește siguranța infrastructurii urbane, care a fost măsurată în funcție de calitatea mediului construit și de rezistența acestuia la dezastrele naturale.

 

Raportul concluzionează că funcțiile orașelor sunt interdependente și trebuie să fie planificate astfel încât să lucreze împreună pentru a asigura siguranța cetățenilor.

 

Sursa informației: https://www.weforum.org/agenda/2021/10/copenhagen-safest-cities-global-survey/