Avem de mămăligă. Cât de bogate sunt lanurile de porumb

Se trezesc cu noaptea-n cap pentru a reuși să-și strângă roada la timp. Gospodarii din nordul Republicii Moldova se grăbesc să-și depoziteze porumbul la loc sigur, înainte de a începe ploile de toamnă și bruma. După seceta de anul trecut, locuitorii din satul Moara de Piatră, raionul Drochia, se bucură de o recoltă generoasă, scrie nordnews.md.

 „Uitați-vă ce porumb ne-a dat domnul anul acesta, frumos, nici nu avem cuvinte să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru asta.

Lidia Postolache a venit să strângă porumbul dis-de-dimineață. Pentru ea, acest proces este o adevărată tradiție, unde mai schimbi o vorbă și te bucuri de darurile naturii.

 „Am așteptat un an întreg, l-am sădit, l-am prășit, l-am îngrijit. Este vesel, mie tare îmi place la curățit.  Acesta este porumb moldovenesc, foarte bun. Este un sort de pe vremuri. nu ca acestea de acum, încrucișate. Sămânța aceasta este păstrată încă de la bunicii noștri, Lidia Postolachi, locuitoare satul Moara de Piatră.

În timp ce se odihnește, gospodina strânge mătase de porumb pentru ca la iarnă să pregătească ceaiuri sănătoase.

 „Am terminat de strâns porumbul iar acum strângem mătase pentru ceai. Este foarte bun pentru intestine, pentru ficat, pentru fiere.

După ce a fost cules, porumbul este pus în saci pentru a putea fi mai ușor de încărcat în căruță.

 „Mai întâi legăm sacii, așteptăm transportul să vină să îi încărcăm și să îi ducem acasă la loc, în „sîeac” cum spun moldovenii.  O să facem mâncare pentru păsări și vite, la totul merge

 „De pe aceste 20 de sote de pământ, gospodarii au adunat 30 de saci de știuleți. Nu le rămâne decât să-i ducă acasă și să-i depoziteze într-un loc uscat, cum ar fi în hambar. Recolta este bună, un știulete măsoară până la 25 de cm, Mihaela Aga, reporter Nord News.

 „Încărcăm îi ducem acasă pentru porci, pentru găini pentru tot ce trebuie la casă.

Tot în câmp l-am găsit și pe moș Ion. Muncește de la ora șase pentru că de dimneață, spune el, lucrul merge mai ușor și mai bine.

 „Anul trecut nu am avut așa porumb, pe jumătate și mai mic era, dar anul acesta este foarte bine, se arată o roadă foarte bună.

În acest an, agricultorii speră să strângă, cel puțin, câte două tone de porumb la hectar.