O pastilă zilnică pentru tratarea COVID-19 la doar câteva luni distanță, spun oamenii de știință

„Medicamentele antivirale orale au potențialul nu numai de a reduce durata sindromului Covid-19, ci și de a limita transmiterea la persoanele din gospodărie în cazul în care sunteți bolnav”, a declarat Timothy Sheahan, un virusolog de la Universitatea din Carolina de Nord-Chapel Hill, care a contribuit la dezvoltarea acestor terapii.

 

Antiviralele sunt deja tratamente esențiale pentru alte infecții virale, inclusiv hepatita C și HIV. Unul dintre cele mai cunoscute este Tamiflu, pilula prescrisă pe scară largă care poate scurta durata gripei și reduce riscul de spitalizare dacă este administrată rapid.

 

Medicamentele, dezvoltate pentru a trata și preveni infecțiile virale la oameni și animale, acționează diferit în funcție de tipul acestora. Dar ele pot fi concepute pentru a stimula sistemul imunitar să lupte împotriva infecției, pentru a bloca receptorii astfel încât virusurile să nu poată intra în celulele sănătoase sau pentru a reduce cantitatea de virus activ din organism.

 

Cel puțin trei antivirale promițătoare pentru Covid sunt în curs de testare în cadrul unor studii clinice, iar rezultatele sunt așteptate la sfârșitul toamnei sau în iarnă, a declarat Carl Dieffenbach, directorul Diviziei SIDA din cadrul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, care supraveghează dezvoltarea antiviralelor.

 

„Cred că vom avea răspunsuri cu privire la ceea ce sunt capabile să facă aceste pastile în următoarele câteva luni”, a declarat Dieffenbach.

 

Companiile de pastile

Principalul concurent este un medicament de la Merck și Ridgeback Biotherapeutics numit molnupiravir, a spus Dieffenbach. Acesta este produsul care este testat în cadrul studiului din Seattle. Alte două includ un candidat de la Pfizer, cunoscut sub numele de PF-07321332, și AT-527, un antiviral produs de Roche și Atea Pharmaceuticals.

 

Până în prezent, doar un singur medicament antiviral, remdesivir, a fost aprobat pentru tratarea Covid. Dar acesta se administrează intravenos pacienților suficient de bolnavi pentru a fi spitalizați și nu este destinat utilizării timpurii și pe scară largă. În schimb, principalii candidați aflați în studiu pot fi ambalați sub formă de pastile.

 

Studii

Sheahan, care a efectuat, de asemenea, lucrări preclinice asupra remdesivirului, a condus un studiu timpuriu pe șoareci care a arătat că molnupiravirul ar putea preveni boala timpurie cauzată de SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid. Formula a fost descoperită la Universitatea Emory și achiziționată ulterior de Ridgeback și Merck.

 

Au urmat studii clinice, inclusiv un studiu timpuriu efectuat în primăvara anului trecut pe 202 participanți, care a arătat că molnupiravirul a redus rapid nivelurile de virus infecțios. Directorul executiv al Merck, Robert Davis, a declarat în această lună că societatea așteaptă date din studiile sale mai mari de fază 3 în următoarele săptămâni, cu posibilitatea de a solicita o autorizație de utilizare de urgență de la Food and Drug Administration „înainte de sfârșitul anului”.

 

Pfizer a lansat un studiu combinat de fază 2 și 3 al produsului său la 1 septembrie, iar oficialii Atea au declarat că așteaptă rezultatele studiilor de fază 2 și 3 în cursul acestui an.

 

În cazul în care rezultatele sunt pozitive și se acordă utilizarea de urgență pentru orice produs, a spus Dieffenbach, „distribuția ar putea începe rapid”.

 

Medicamentele antivirale disponibile pe scară largă s-ar alătura terapiilor cu anticorpi monoclonali deja utilizate pentru a trata și preveni bolile grave și spitalizările cauzate de Covid. Anticorpii monoclonali produși în laborator, care imită răspunsul natural al organismului la infecții, au fost mai ușor de dezvoltat, dar trebuie administrați în principal prin perfuzii intravenoase.

 

Una dintre provocările dezvoltării rapide a medicamentelor antivirale a fost recrutarea unui număr suficient de participanți pentru studiile clinice, fiecare dintre acestea trebuind să înroleze mai multe sute de persoane, a declarat Dr. Elizabeth Duke, cercetător asociat la Fred Hutch care supraveghează studiul său cu molnupiravir.

 

În cazul în care pastilele antivirale se dovedesc eficiente, următoarea provocare va fi dezvoltarea unui sistem de distribuție care să le poată distribui oamenilor imediat ce sunt testați pozitiv.

 

Oficialii Merck au prezis că firma ar putea produce peste 10 milioane de cure de tratament până la sfârșitul anului. Atea și Pfizer nu au publicat estimări similare.

 

Sursa informației: https://www.weforum.org/agenda/2021/09/antiviral-oral-treatment-covid19-global-health/