COVID-19: Ce trebuie să știți despre pandemia de coronavirus pe 28 septembrie

1. Modul în care COVID-19 afectează globul

Cazurile confirmate de COVID-19 au depășit 232,3 milioane la nivel global, potrivit Universității Johns Hopkins. Numărul deceselor confirmate se ridică la peste 4,75 milioane. Peste 6,13 miliarde de doze de vaccinare au fost administrate la nivel global, potrivit Our World in Data.

 

Președintele SUA, Joe Biden, a primit o injecție de rapel a vaccinului COVID-19.

 

O curte de apel federală a decis că orașul New York poate ordona tuturor profesorilor și personalului să se vaccineze cu COVID-19. Aceasta anulează o decizie anterioară care a pus în așteptare acest mandat.

 

Japonia a aprobat Sotrovimab de la GlaxoSmithKline și Vir Biotechnology ca tratament cu anticorpi pentru COVID-19, a declarat luni ministrul sănătății, Norihisa Tamura.

 

O nouă analiză a datelor din Marea Britanie sugerează că fumătorii au cu 60-80% mai multe șanse de a fi internați în spital cu COVID-19.

2. Celulele infectate

O proteină numită CD47, care ajută celulele deteriorate să evite distrugerea de către sistemul imunitar, ar putea contribui la apariția cazurilor grave de COVID-19, cred cercetătorii.

 

Medicamentele în curs de dezvoltare care vizează CD47 ar putea duce la îmbunătățirea terapiilor împotriva COVID-19, au sugerat aceștia într-un raport publicat în Current Issues in Molecular Biology.

 

În experimentele de laborator, cercetătorii au descoperit că CD47 – care, de fapt, îi spune sistemului imunitar: „Nu mă mânca!” – este prezent în cantități crescute pe suprafețele celulelor infectate cu coronavirusul. Infecția cu SARS-CoV-2 crește, de asemenea, nivelurile unei alte proteine, SIRPalpha, care se asociază cu CD47 pentru a păcăli sistemul imunitar să ignore celulele bolnave.

3. EVOLUȚII MEDICALE

 

* Pfizer a declarat că a început un studiu de amploare care testează medicamentul său antiviral oral experimental pentru prevenirea infecției cu COVID-19 în rândul celor care au fost expuși la acest virus.

 

* Compania franceză de asistență medicală Sanofi a anunțat rezultate intermediare pozitive ale studiului de fază I/II pentru primul său vaccin candidat bazat pe ARNm.

 

* Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a declarat că evaluează dacă o doză de rapel a vaccinului COVID-19 de la Moderna poate fi administrată la cel puțin șase luni după a doua injecție din cele două doze la persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

 

Sursa informației: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/latest-worldwide-spread-coronavirus-2021-02-18/;  https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/what-you-need-know-about-coronavirus-right-now-2021-03-02/;  https://www.weforum.org/agenda/2021/09/covid-19e-coronavirus-pandemic-28-september-2021/