ÎN CE AN VOR DISPĂREA CAFEAUA, VINUL ȘI CIOCOLATA?!

Schimbările climatice ar putea duce în curând la dispariția alimentelor preferate.

 

Încălzirea globală provoacă deja modificarea tiparelor meteorologice pe întreaga planetă. Pe măsură ce acestea se schimbă, se va schimba și capacitatea fermierilor de a-și cultiva culturile și de a produce alimente în cantitățile cu care mulți dintre noi suntem obișnuiți astăzi.

 

Acest lucru înseamnă că, în anii următori, o mare parte din produsele pe care suntem obișnuiți să le vedem în magazinele de astăzi ar putea începe să dispară.

 

Iată câteva dintre alimentele care ar putea să nu mai ajungă în bucătăria ta pe măsură ce temperatura Pământului continuă să crească.

1. Cafeaua

Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, cu aproximativ 2 miliarde de cești băute în fiecare zi. Pentru a satisface cererea uriașă, în 2020 au fost produse aproape 10 miliarde de kilograme de boabe de cafea.

 

Dar plantele de cafea sunt afectate de o ciupercă distructivă numită „roya” sau „rugina frunzelor”, care a prosperat în temperaturile în creștere din America Latină. Rugina frunzelor face ca planta de cafea să nu mai facă fotosinteză, deoarece frunzele sunt acoperite cu spori de culoarea fierului.

 

Nici consumatorii de cafea nu trebuie să se îngrijoreze doar de ciupercile care ucid plantele. Schimbarea temperaturilor reduce suprafețele potrivite pentru cultivarea boabelor. În Africa, se preconizează că numărul de regiuni potrivite pentru cultivarea cafelei se va reduce cu 65% până în 2080.

 

Cultivatorii caută plante rezistente la climă și alte soluții la problemele cu care se confruntă, dar viitorul nu arată bine pentru soiul preferat al iubitorilor de cafea, Arabica.

2. Ciocolata

O altă boabă pe care mulți o consideră absolut esențială. Boabele de cacao s-ar putea confrunta cu o criză a culturilor dacă temperaturile globale se schimbă prea mult.

 

Boabele de cacao au nevoie de un mediu foarte specific pentru a înflori și pot crește doar într-o zonă aflată la 20 de grade la nord și la sud de ecuator. Ele au nevoie de temperaturi uniforme, umiditate ridicată, ploi abundente, sol bogat în azot și protecție împotriva vântului, care se găsesc aproape exclusiv în pădurile tropicale.

 

Îngrijorător pentru iubitorii de ciocolată, Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC) estimează că zonele de cultivare s-ar putea confrunta cu o creștere a temperaturii cu 2,1 grade Celsius până în 2050, ceea ce ar reduce dramatic suprafața de cultivare.

 

Fără condițiile necesare pentru cultivarea acestor boabe, ciocolata ar putea fi pe cale să dispară complet de pe rafturile supermarketurilor.

3. Bananele

De la faptul că sunt o sursă excelentă de potasiu, bananele sunt cele mai populare fructe din lume.

 

Produse în 135 de țări, se așteaptă ca suprafețele potrivite pentru cultivarea bananelor să crească cu 50% până în anul 2070.

 

Deoarece bananele prosperă în mediile tropicale, creșterea temperaturilor globale ar putea face ca mai multe terenuri să fie capabile din punct de vedere tehnic să cultive banane. Cu toate acestea, lipsa de apă disponibilă în aceste zone va anula orice posibil beneficiu pentru cultivatorii de fructe.

 

Pe lângă lipsa de apă, creșterea temperaturilor ar putea duce la o creștere a bolii Panama și a bolii Sigatoka neagră, o infecție fungică care face ca bananele să moară din cauza deshidratării.

4. Avocado

Avocado a stârnit deja controverse, deoarece oamenii au început să pună la îndoială impactul lor asupra mediului. La fel ca și în cazul bananelor, acestea sunt cultivate sub formă de monoculturi. Acest lucru înseamnă că o singură cultură este plantată fără prea multă biodiversitate, ceea ce face cultura mai sensibilă la dăunători și boli.

 

Pentru a preveni decimarea avocado, se folosesc multe pesticide, care pot dăuna mediului atunci când sunt spălate în timpul ploilor abundente.

 

De asemenea, avocado este o plantă pretențioasă și are nevoie de condiții care să nu fie prea calde sau prea reci. Faptul că au nevoie de peste 250 litri de apă pe fruct îi face, de asemenea, foarte sensibili la schimbările climatice. Având în vedere că lipsa apei și temperaturile variabile reprezintă o amenințare tot mai mare, iubitorii de avocado ar trebui să fie îngrijorați.

 

Unii oameni de știință se tem că aceștia ar putea dispărea până în 2050.

5. Vinul

Soiurile de struguri sunt foarte sensibile la condițiile de mediu. Motivul pentru care denumirile de vinuri sunt atât de puternic protejate de locațiile lor este că până și cea mai mică schimbare poate duce la o diferență de aromă pe care nu trebuie să fii somelier pentru a o observa.

 

Pentru a menține condițiile ideale de cultivare a strugurilor, producătorii de vinuri caută deja altitudini mai mari pentru a-și produce soiurile celebre.

 

Dacă pierderea aromelor preferate nu este suficient de îngrijorătoare, un studiu din 2013 a prezis că terenurile viabile pentru cultivarea strugurilor de vin ar putea scădea cu până la 73% până în 2050.

 

Sursa informației: https://www.euronews.com/green/2021/09/27/these-5-foods-could-soon-go-extinct-due-to-climate-change