Cerințele de depozitare a merelor, înăsprite
Operatorii pieței de fructe din ţară susțin că la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, marile companii comerciale nu prea sunt de acord să cumpere mere direct din livezi. Cel mai des, în astfel de cazuri, vorbim despre primele mere din soiurile târzii, şi anume „Gala”, „Champion”. Evident, aceste produse sunt achiziționate doar pentru a asigura consumul curent – aprovizionări în lanțurile de supermarketuri și minimarketuri din jurul caselor din oraşe. Mai mult ca atât, cel mai adesea merele direct din livadă sunt cumpărate la prețul minim – până la 5 lei pentru un kilogram.
La începutul celei de-a doua decade a acestei luni, multe întreprinderi agricole din nordul Moldovei au început recoltarea merelor din principalele soiuri târzii – cu aproape două săptămâni mai târziu decât anul trecut. Aceasta este producţia pe care comercianții-exportatori o depozitează în frigidere pe termen lung.
În majoritatea cazurilor, companiile comerciale o achiziţionează la moment doar din subdiviziunile de sortare și ambalare ale întreprinderilor agricole. Pentru a verifica calitatea produselor în întreprinderile horticole care sunt capabile să sorteze doar manual şi la suprafaţă merele din containere, cei mai mari comercianți își trimit adesea supraveghetorii lor.
Înăsprirea regimului de achiziţionare a merelor de către comercianții exportatori a coincis cu o altă tendință care este una atipică pentru prima lună de toamnă. Multe întreprinderi agricole, care prestează de obicei servicii de depozitare a fructelor, refuză să rezerve spațiu în frigiderele lor acelor fermieri care nu s-au ocupat de această problemă în luna august. Principalul motiv este faptul că întreprinderile horticole speră să depoziteze în frigiderele lor propria recoltă bogată de mere din soiurile roșii târzii, a căror calitate în condițiile specifice din perioada august-septembrie va fi una bună.
Drept urmare, unii agricultori și-au exprimat opinia faţă de analiștii EastFruit, şi anume că există o lipsă a capacității de complexe frigorifice în Moldova. Totuşi, în realitate, acest lucru nu este neapărat la fel. Potrivit estimărilor optimiste, – menționate în Programul de dezvoltare a horticulturii până în 2025, în prezent, capacitatea totală de stocare a fructelor și pomuşoarelor în Moldova este de aproximativ 400-420 mii tone. Experții asociațiilor de pomicultori și viticultori consideră că depozitele frigorifice mai mult sau mai puțin moderne sunt capabile să primească până la 350-380 mii tone de fructe pe sezon, inclusiv prune și struguri – 40-50 mii tone fiecare.
Anul acesta, din mai multe motive, o cantitate minimă de prune va fi depozitată în frigidere pentru păstrare pe termen scurt. În consecință, suprafețele eliberate pot fi bine ocupate de mere.
Recolta în 2021 a merelor este prognozată la 600 de mii de tone. Se pare că aproximativ jumătate din acest volum de producție va merge la fabricile de procesare înainte de răcirea vremii. Pentru 200-240 de mii de tone de mere, capacitățile de depozitare sunt suficiente.