Tinerii din nordul Republicii Moldova au învățat să se exprime prin artă. Grijile și sentimentele lor au fost transmise pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Participanții #antiARTFest2021 au devenit actori, pictori și artiști. Aceștia au vorbit despre violența în familie, migrație și socializare – prin teatru, pictură și cântec, relatează NordNews.
În cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului tinerilor talente #antiARTFest2021 și-au dat întâlnire peste 40 tineri amatori de pictură, muzică și artă. Evenimentul a fost organizat de AO „Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală Anima și Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret CRAT”, cu sprijinul IREX și Uniunii Europene.
„Am avut peste o sută de oameni, de invitați, care s-au alăturat la #antiARTFest2021. De ce #antiARTFest2021? Pentru că ne-am propus să cream o platformă de vociferare a problemelor tinerilor din municipiu și din regiunea de nord. Nu doar să vorbim despre probleme, dar să o facem prin artă”, a declarat Nonna Mihalcean, coordonator de proiect.
Evenimentul a înglobat trei platforme de acțiune: teatru forum, expoziție de pictură și fotografie, dar și muzică. Trupa de tineri actori în număr de 7 voluntari ai Anticafenelei din Bălți au prezentat tema violenței în familie și a bullying-ului, printr-o scenă de teatru forum.
„La evenimentul Anti Art Fest am avut posibilitatea de a-mi încerca talentul în actorie, datorită teatrului Forum, unde am abordat problema bullying-ului în familie. 00.21 musca 00.25 Am avut un pic de emoții, dar emoțiile pozitive au predominat”, a spus Alexandru, elev.
Promovarea libertății de exprimare prin pictură și fotografie, a fost cea de a doua platformă promovată în cadrul Festivalului. Expoziția a adunat aproape 30 participanți din nordul Republicii Moldova.
„A fost bullying-ul în mai multe lucări, au fost relațiile dintre tineri și părinți, dar și problemele tinerilor în comunicarea cu late persoane. În cadrul platformei am avut 25 de aplicanți, 20 din Bălți și 5 de la Soroca, Briceni”, a menționat Cristina Jitaru, coordonatoarea platformei „Pictură și fotografie”.
Spre final, spectatorii s-au delectat cu muzică frumoasă, în interpretarea tinerilor talentați din nordul țării, printre care și Oleg Spînu.
„Vreau să mă dezvolt, vreau să ies în lume. De mic am început să cânt și am înțeles că muzica e pentru mine. Fac canto. Învăț să cânt la saxafon, vioară, chitară, am învățat fluierul și adăugător – pianul”, a spus Oleg, elev.
Organizatorii spun că #antiARTFest este un eveniment în care arta este o metoda de comunicare și libera exprimare a tinerilor, metoda de activism civic și promovare. În total, la festival au participat aproape 250 de persoane.