Studiu: Furnicile pot înlocui pesticidele în protecția plantelor
Bolile plantelor reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru producția de alimente, iar mai multe boli sunt rezistente la pesticidele existente. Un nou studiu danez arată că furnicile excretă compuși chimici care inhibă eficient agenții patogeni ai plantelor, chiar și acolo unde pesticidele actuale renunță.
Într-un nou studiu care tocmai a fost publicat în revista științifică „Journal of Applied Ecology”, trei cercetători de la Universitatea Aarhus au cercetat literatura științifică existentă și au descoperit un număr surprinzător de mare de compuși chimici proveniți din glandele și bacteriile furnicilor care sunt capabili să ucidă agenți patogeni importanți pentru plante.
Furnicile trăiesc în societăți dense în cuiburile lor și sunt astfel expuse unor riscuri ridicate de transmitere a bolilor. Cu toate acestea, ele și-au dezvoltat propriul medicament împotriva bolilor. Furnicile pot excreta substanțe antibiotice din glandele de pe corpul furnicilor și din coloniile de bacterii pe care furnicile le cresc pe corpul lor.
Potrivit studiului, utilizarea antibioticelor provenite de la furnici poate fi aplicată în cel puțin trei moduri diferite: Prin utilizarea furnicilor vii direct în producția de plante, prin imitarea chimică a compușilor de apărare ai furnicilor sau prin copierea genelor furnicilor sau bacteriilor care codifică antibioticele și transplantarea acestor gene în plante.
S-a descoperit recent că furnica africană Tetraponera poartă pe corp compuși chimici care pot ucide bacteriile MRSA – care sunt temute deoarece sunt rezistente la antibioticele cunoscute și atacă oamenii. Cu toate acestea, plantele și, prin urmare, producțiile alimentare, sunt, de asemenea, amenințate de bolile rezistente ale plantelor. Prin urmare, plantele pot beneficia și ele de compușii produși de furnici pentru a se proteja.
Citiți articolul complet, în engleză: https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1365-2664.14017