Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, cancerele respiratorii, orale și esofagiene sunt de patru ori mai frecvente la fumători. Substanțele toxice din fumul de țigară ajung chiar și în organele digestive, iar statisticile arată o legătură directă între fumat și ulcerul gastric și duodenal. Mortalitatea cauzată de aceste boli este de 3-4 ori mai mare la fumători decât la nefumători. Conștientizarea pericolelor pentru sănătate îi determină pe tot mai mulți fumători să facă pași spre renunțarea la acest obicei. Unii recurg la ajutorul specialiștilor.
„Motivele sunt cele mai simple, dar de bază. De exemplu, fumătorii sunt îngrijorați de faptul că s-ar putea îmbolnăvi de o serie de boli grave. Sau, de exemplu, oamenii cheltuiesc mulți bani pe țigări, ceea ce reprezintă o gaură mare în buget, și vor să renunțe la acest obicei o dată pentru totdeauna. Totuși, țigările sunt scumpe. Al treilea motiv important invocat de fumători este presiunea psihologică din familie. De cele mai multe ori, bărbații subliniază acest lucru, spunând că sunt literalmente presați de soțiile și copiii lor, care sunt nemulțumiți că fumează”, spune Aliona Ovcearenco, medic narcolog în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.
De la începutul pandemiei, numărul apelurilor la 080010001, unde fumătorii pot primi sfaturi despre cum să nu mai fumeze, s-a majorat simțitor.
„Atunci când oamenii sună doar pentru a vorbi și a asculta informații, este un lucru. Dar când e vorba de a lua decizii, este cu totul altceva. Atunci când o persoană vine la o consultație medicală este deja o decizie conștientă. În acest caz, medicul va prescrie un tratament, ținând cont de starea fizică și emoțională generală a pacientului. Poate fi chiar necesar ca persoana să participe la ședințe de terapie cu un psiholog. Putem vedea și asculta acești pacienți, îi consiliem”, declară Aliona Ovcearenco.
Potrivit medicului, în Moldova, fumătorilor le poate fi oferită o ședință de terapie și un tratament care include pastile „antitabac”, plasturi sau gume cu nicotină. Sesiunile cu un psiholog durează atât timp cât este nevoie pentru ca pacientul să renunțe complet la fumat. Poate fi vorba de o lună, o zi sau un an.
Potrivit medicului narcolog, specialiștii moldoveni au studiat și experiența colegilor din diferite țări privind utilizarea dispozitivelor de încălzire a tutunului. Au fost obținute anumite rezultate în Marea Britanie, Elveția, dar nu există încă experiență în Moldova.
Dar cum se descurcă alte țări la acest capitol?
Marea Britanie – susține inovațiile pentru a reduce daunele fumatului
Din 2017, guvernul britanic încurajează în mod activ fumătorii să ia în considerare țigările electronice, inclusiv prin campania anuală Stoptober, care durează o lună și scopul căreia este renunțarea la fumat.
Noua Zeelandă și planul de acțiuni privind produsele fără fum
În Noua Zeelandă există un plan privind produsele fără fum. În 2020, guvernul acestei țări a adoptat legi care reglementează vânzarea alternativelor mai puțin nocive. Modificările la legislația anti-fumat prevăd sprijinirea fumătorilor de a trece la produsele care sunt semnificativ mai puțin nocive decât fumatul.
În urma adoptării proiectului de lege, ministrul adjunct al sănătății din Noua Zeelandă, Jenny Salesa, a declarat că „proiectul de lege stabilește un echilibru între a ajuta fumătorii să se lase de fumat prin oferirea unei alternative reglementate, precum sunt produsele de vaping și, în același timp, a-i descuraja pe tineri să consume nicotină”.
Italia – permite comunicarea despre studiile științifice
În Italia, un decret legislativ stabilește normele și procedurile prin care Ministerul Sănătății, după consultarea Institutului Național de Sănătate, evaluează datele și cercetările științifice pentru a stabili nivelul de reducere a componentelor toxice și a riscului noilor produse din tutun în comparație cu țigările convenționale.
Grecia – Guvernul susține Conceptul de reducere a riscurilor
În Grecia, Ministerul elen al Sănătății a adoptat o lege care recunoaște Conceptul de reducere a riscurilor ca fiind al patrulea pilon al planului de acțiune pentru controlul tutunului, alături de prevenire, renunțare și protecție împotriva fumatului pasiv. Noua lege permite informarea fumătorii adulți despre dovezile științifice existente privind produsele cu risc redus.
Conform OMS, există aproximativ 1,3 miliarde de fumători în întreaga lume. Fumatul provoacă peste 8 milioane de decese în fiecare an. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în țara noastră consumul de tutun și expunerea la fumul de tutun provoacă anual circa 5.200 de decese, iar 25,3%, adică un sfert din populația Republicii Moldova, sunt fumători activi.