(VIDEO) Copaci ca fermă verticală modulară

Agenția de creație Framlab abordează problema „deșerturilor alimentare urbane” prin proiectul conceptual Glasir. Acest grup de ferme verticale modulare oferă cartierelor cu venituri mici acces la produse proaspete.

Sursă: Glasir-framlab

Cuburile asemănătoare unor sere au fost concepute pentru a fi construite oriunde în oraș unde există loc pentru un copac obișnuit. Glasir funcționează cu energie regenerabilă și apă de ploaie și chiar curăță aerul folosind un strat exterior pe modulele de seră.

Sursă: Glasir-framlab

Arhitectul Andreas Tjeldflaat a declarat pentru Euronews Green că ambiția sa a fost „să se confrunte cu daunele aduse mediului și cu inegalitatea socială în cadrul sistemelor noastre alimentare” atunci când a lucrat la acest proiect.

Sursă: Glasir-framlab

„Producția de alimente contribuie în prezent undeva la 20-35% din emisiile de gaze cu efect de seră și necesită 70% din prelevările anuale de apă la nivel global”, spune arhitectul.

 

Pentru a reduce cantitatea de apă pe care o folosește, sistemul autoreglabil din proiectul său folosește aeroponia. Acesta creează un mediu cețos în care culturile nu au nevoie de sol, dar pot crește și absorbi nutrimente într-un mod mai rapid și mai eficient decât în agricultura tradițională.

 

„Acest lucru ne permite să reducem consumul de apă și necesarul de săgeți de teren cu aproximativ 90%”, explică Tjeldflaat.

 

Ce este un deșert alimentar?

Deșerturile alimentare pot fi găsite, de obicei, în cartierele cu venituri mici, unde localnicii au acces limitat la alimente accesibile și nutritive din cauza lipsei marilor supermarketuri și a furnizorilor de alimente proaspete.