5,5 milioane de europeni au cerut rezidența în Marea Britanie, după Brexit. Din ce țări provin cei mai mulți solicitanți?

Peste 5,5 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie după Brexit până în 30 iunie, data limită pentru depunerea cererilor. Conform datelor guvernului britanic, cei mai numeroși solicitanți au fost polonezii, românii și italienii, relatează DIGI24.

 

Dintre cererile primite de guvernul de la Londra prin programul „EU Settlement Scheme”, au fost aprobate 4.908.760 pentru acordarea statutului de rezident permanent sau de rezident temporar. În total, 2.846.820 cetățeni europeni au primit statutul de rezident permanent și 2.327.850 pe cel de rezident temporar.

 

Statutul de rezident permanent poate fi obținut de către persoanele care au trăit în Regatul Unit cel puțin cinci ani. Cele care au trăit în această țară mai puțin de cinci ani pot primit statutul de rezident temporar, ce poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reședință în Regatul Unit.

 

Cei mai numeroși solicitanți au fost polonezii, românii şi italienii. Potrivit The Guardian, până pe 30 iunie 1,067 milioane de cetățeni români au cerut un statut de rezident, românii fiind pe locul doi după polonezi, cu 1,09 milioane de cereri.

 

Odată cu ieșirea Regatului Unit din UE, cetățenii europeni care doresc să lucreze în această țară trebuie să solicite o viză prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte. Pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1, are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office şi salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline).