Un sondaj recent arată că aproximativ 75% dintre italieni sunt de acord cu obligativitatea certificatului sanitar COVID-19, care oferă informații despre vaccinarea cu schema completă, un test COVID-19 negativ recent sau vindecare de la noul coronavirus. Italia a devenit prima țară membră a UE care instituie certificatul obligatoriu pentru angajați, atât în sectorul public cât şi în cel privat, relatează DIGI24.
Decizia guvernului italian de a obliga toți angajații să dispună de certificatul sanitar COVID-19 provoacă şi semne de întrebare asupra modului în care va fi aplicată în marile companii şi a reacției unor angajați, întrucât sunt milioane de persoane cu vârste de peste 30 de ani care încă nu s-au vaccinat.
Prin acest certificat, premierul italian Mario Draghi evită impunerea vaccinării obligatorii a populației, măsură cu care el este de acord, dar care ar crea probleme constituționale şi o ruptură cu partenerii de guvernare.
Conform deciziei adoptate de guvernul său pentru a ține sub control valul patru al pandemiei COVID-19 provocat de varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului, începând din 15 octombrie accesul italienilor la locul de muncă va fi permis numai pe baza certificatului sanitar.
Pentru cei care nu doresc să se vaccineze, testele vor costa 8 euro în cazul minorilor şi 15 euro pentru adulți şi vor putea fi efectuate în farmacii, care de asemenea le vor furniza certificatele.
Până în prezent 74,61% din populația italiană în vârstă de peste 12 ani a fost vaccinată anti-COVID-19, iar instituirea certificatului sanitar obligatoriu a impulsionat interesul pentru vaccinare, notează EFE, citată de Agerpres.
Ceea ce preocupă însă este categoria nevaccinaților, mai ales că aceasta reprezintă în special populația activă. De asemenea, dintre cei circa 10,6 milioane de cetățeni italieni nevaccinați, 3,3 milioane sunt în vârstă de peste 50 de ani, aceștia având şi cel mai mare risc de spitalizare.