La împlinirea a 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de către armata română, la Făleşti a fost inaugurat Cimitirul eroilor români dezrobitori. Crucifixul a fost ridicat grație președintelui Asociației Obștești „Monumentum”, Iulian Rusanovschi. Monumentul, care va aduce aminte urmaşilor de sacrificiul ostaşilor români, a fost sfințit de preoți din Suceava, Iași, Bălți și Fălești, scrie nordnews.md.
Antonie, episcop de Băţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei: „În felul acesta s-a făcut un act de dreptate, de recuperare a unei pagini triste de la Fălești, o urmă românească care s-a încercat să fie ștearsă din acest spațiu, și anume cimitirul eroilor români căzuți pentru dezrobirea Basarabiei.”
În timpul lucrărilor de construcție a troiței, din preajma liceului „A.S. Pușkin” din Fălești, au fost depistate osemintele unor soldați.
Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Obștești „Monumentum”: „Cimitirul s-a întins pe o suprafață foarte mare. Este vorba despre 299 de morminte. Când am început lucrările de săpare și betonare a fundamentului monumentului, am găsit oasele unor soldați pe care le-am înhumat sub crucea mică, din spatele acestui crucifix mare.”
La eveniment au participat Consulul General al României la Bălţi, Petrişor Dumitrescu și vicepreşedintele raionului Făleşti, Veaceslav Tambur.
Petrișor Ionel Dumitrescu, Consul General al României la Bălți: „Am reușit să edificăm acest monument al eroilor români căzuți la datorie în Basarabia. Noi astăzi prin ceea ce am făcut, am dat cinste și glorie memoriei ostașilor și le promitem că întotdeauna lecțiile lor le vom urma și le vom duce la bun sfârșit pentru un viitor luminos și pentru o cale demnă de urmat pentru copiii noștri.”
Veaceslav Tambur, vicepreședintele raionului Fălești: „Astăzi ne critică mulți oameni, care spun că românii au luptat ba cu Germania nazistă, ba cu comuniștii – nu vreau să spun „cu rușii” – și multe ne implică, multe jocuri politice. Noi, în detrimentul tuturor greutăților, am izbutit, numai unindu-ne împreună. Până astăzi și se recunoaște frații, care sunt frați. Și anume poporul român.”
Iar istoricul Anatol Petrenco a făcut o incursiune prin evenimentele de acum 80 de ani.
Anatol Petrenco, profesor de istorie: „Militarii unde mureau, erau îngropați în cimitirele satelor. Așa a fost un ordin. Și atunci aici, în Fălești, aici, unde suntem noi, era marginea localității, era un cimitir și au fost îngropați, unde este acum clădirea liceului.”
Oamenii spun că în ciuda unor nemulțumiri din partea locuitorilor, monumentul trebuie să-și aibă locul anume aici, pentru a păstra memoria celor căzuți.
„E o mică istorie, o mică parte a vieții trecute și care o trăim. Cred că e ceva normal, pentru a ne cunoaște istoria”.
„Cineva este împotrivă, cineva aprobă. Trebuie să păstrăm memoria celor care au luptat”, spun oamenii.
Lucia Gligor, profesoară de istorie, LT „Mihai Eminescu”, Fălești: „Cât trecutul ținem minte, mai avem lucruri sfinte. Iar trecutul nostru istoric a fost tragic, a fost dureros, dar pentru tânăra generație este foarte important să cunoască adevărul istoric.”
„Noi suntem nevoiți să cunoaștem istoria neamului nostru, istoria poporului nostru, să știm cine a pus bazele acestui minunat popor. Și consider că tânăra generație, totuși, face o mare greșeală, când nu vrea să învețe”, spune un tânăr.
Lucrările de construcție a crucifixului au durat mai bine de un an, fiind însoțite de scandal. Unii au fost nemulțumiți de locul ales de autorități, alții de omagiul adus ostașilor români.