„Tarzan din viaţa reală”, care a trăit în jungla vietnameză pentru 40 de ani, a murit din cauza cancerului la ficat, la vârsta de 52 de ani, la opt ani după ce s-a întors în „lumea civilizată”.
Ho Van Lang a cedat în faţa bolii săptămâna trecută, după ce supravieţuise 41 de ani în jungă cu tatăl lui, care a fugit în sălbăticie în 1972, când jumătate din familia lui a fost ucisă în bombardamentele americane din Războiul din Vietnam, scrie Observator.
Cei doi s-au reconectat la societatea vietnameză în 2013 şi au crezut că Războiul încă este în toi când au intrat în sat şi au cerut ajutor medical pentru tatăl lui Lang, Ho Van Thanh. Prietenul lui Lang, Alvaro Cerezo, spune că „viaţa modernă” probabil a avut consecinţe fatale asupra bărbatului, care a început să mănânce alimente procesate şi uneori să bea alcool.
„Îmi pare foarte rău că a plecat, dar dispariţia lui este şi o eliberare, pentru că ştiu că în ultimele luni suferea. Era o fiinţă minunată, e imposibil să îl uiţi. Îmi va lipsi în fiecare zi. Dar nu mi-a plăcut să îl văd trăind în civilizaţie. Mereu am fost îngrijorat că el şi corpul lui nu vor face faţă unei schimbări atât de drastice”, a spus Cerezo.
A trăit zeci de ani în jungla vietnameză, cu fructe de pădure şi porumb
Tatăl şi fiul au trăit decenii în pădurea din districtul Tra Bong, înainte să fie găsiţi de localnici care căutau lemne de foc. Autorităţile spun că fratele mai mare al lui Lang, Ho Van Tri, i-a încurajat să revină în civilizaţie când sănătatea tatălui a început să se deterioreze în 2013. Acesta a murit din cauze necunoscute patru ani mai târziu.
Thanh dusese o viaţă normală cu familia lui înainte de război. După ce au fugit în jungă, perechea a supravieţuit mâncând fructe, manioc şi plantând porumb. Purtau veşminte făcute din coaja de copac şi locuiau într-o colibă de lemn ridicată la cinci metri deasupra solului.
Când fermierii i-au văzut pe cei doi în junglă comportându-se anormal, au alertat autorităţile locale. Oficialii au făcut o echipă care să îi găsească, iar după cinci ore de căutări i-au identificat în august 2013.
Tatăl putea vorbi un pic în limba minoritară Cor, dar fiul ştia doar câteva cuvinte. Cei doi au fost examinaţi medical ca un prim pas al integrării în societate. Lang a avut parte de o revenire emoţionantă în fosta lui casă în iulie 2016.
O prietenie neaşteptată
Cerezo s-a întâlnit cu Lang în urmă cu doi ani, prin organizaţia lui, Docastaway, care ajută oamenii ce vor să scape de civilizaţiei să petreacă mai multe zile sau săptămâni singuri pe o insulă pustie.
Pe durata prieteniei, Cerezo a surprins pe cameră unele dintre cele mai emoţionante, vulnerabile şi frumoase momente, precum poveşti despre timpul petrecut în junglă, adaptarea la viaţa civilizată şi reîntoarcerea în sălbăticie.
Cerezo a scris şi o carte despre viaţa lui Lang. „La doi ani după ce a fost adus în civilizaţie, am fost să îl caut pe Ho Van Lang în satul lui să văd dacă mă poate învăţa câteva tehnici de supravieţuire pe care le pot aplica pe insulele pustii. Mereu am spus că cei mai buni profesori sunt cei din triburi. Dar după ce am petrecut mai puţin de o zi cu el am realizat că era una dintre cele mai amabile persoane pe care am întâlnit-o.
Conexiunea dintre noi a fost instantă, pentru că Lang nu şi-a imaginat niciodată că cineva va fi interesat de tehnicile lui de supravieţuire şi era atât de fericit să mi le arate. Era atât de încântat încât a decis să mă ducă în junglă şi să îmi arate locul în care a trăit toată viaţa lui. Am petrecut o săptămână acolo împreună, în acelaşi mod în care o făcuse el timp de patru decenii.
A fost cea mai fascinantă persoană pe care am întâlnit-o. Am supravieţuit împreună în junglă, iar tot ceea ce mie îmi lua ore să fac, el făcea în secunde. Era un copil cu abilităţi de super om”, a mai spus Cerezo.