Situație neobișnuită pe piața strugurilor din Moldova
Sezonul de recoltare și comercializare pentru majoritatea soiurilor de struguri de masă este în plină desfășurare în Asia Centrală și deja începe şi în Europa de Est. Specialiştii de la EastFruit au analizat situația din regiune și au evaluat perspectivele dezvoltării acesteia în noul sezon. Analiza se bazează pe monitorizarea prețurilor în Uzbekistan, Tadjikistan, Georgia, Moldova, Ucraina, Rusia și Polonia.
Potrivit lor, în primul rând, se observă că prețul mediu pentru strugurii de masă de toate tipurile este în prezent mai mare cu circa 10% decât anul trecut. Cu toate acestea, situația este diferită de la o ţară la alta şi în funcție de soi.
Strugurii de masă roșii și roz sunt lideri la ritmul de creștere a prețurilor curente în comparație cu cele din 2020. În prezent, aceste soiuri sunt vândute în medie cu 21% mai scump decât în anul trecut.
În medie, soiurile de struguri negri sunt vândute cu 10 la sută mai scump, timp în care soiul Kişmiş și cele albe de masă au crescut în preț cu o medie de 5-8% pe parcursul anului. În regiunile în care aceste soiuri sunt cultivate în masă, și anume în țările din Asia Centrală, prețul lor a scăzut cu 20-25 la sută.
Cei mai ieftini struguri de pe piaţă sunt cei albi. Prețul angro al acestora este mai mic de un dolar.
Cele mai scumpe la moment sunt soiurile roșii și negre, care sunt comercializaţi cu cel puțin 25-30% mai mult decât cei albi. Cererea pentru ei este una destul de bună.
În Moldova, situația strugurilor din acest an este una neobișnuită. Țara noastră riscă să nu reuşească recoltarea producţiei, deoarece maturarea soiului principal „Moldova” întârzie cu câteva săptămâni. În același timp, prețurile pentru struguri sunt încă relativ mici și au tendinţa să scadă. Cu toate acestea, în anul curent se comercializează la un preț mai ridicat decât în 2020.