Odihnă în stil moldovenesc: chef, gunoaie și putoare…

Mormane de gunoi, muște, veceuri improvizate, putoare, covor de șervețele din hârtie și umede, iar printre toate, zeci sau chiar sute de mașini, corturi și oameni cu multă voie bună, cu grătare și cu muzica dată la maxim, zi și noapte.

         Așa arată în sezonul cald plaja de la Dumeni, raionul Râșcani, o localitate aflată pe malul Prutului. Zona de agrement se află la nici 30 de metri distanță de gospodăriile oamenilor.

„Pe timpul sovietic, pe malul Prutului era pădure, până la satul Șerbaca și mai departe acolo și erau păsări, animale, căprioare… Era un Prut tare limpede, era cel mai curat râu din Europa.”

„Aici e puțin spus că-i murdărie, e cataclism. Gunoi, miros, muște, țânțari, bătaie de joc… ”

„Într-o zi de weekend, am numărat cu oamenii din sat, am numărat undeva 400 de mașini. Asta încă erau puțini, că sunt zile că încă mai multe vin.”

 „-Duceți-vă și în partea ceea, la dambă, să filmați, că acolo tot șed. Aici, în general e mizerie de pe fața pământului.

– Adică nu pe săptămână dar pe zi vin sute de mașini?

– Sute de mașini.

– De unde ei vin de obicei ?

– De prin Chișinău, de la Bălți și de la Chișinău și de unde vreți. Și de la Briceni, și din Soroca, de peste tot vin.”

„Dacă-l văd cu hârtia în mână că se duce în mijlocul drumului „afară”. Și ei zic… „Da nu eu”. Și gata…Gunoiul îl lasă tot aici. Doar plouă, ninge… Apa unde se duce? Murdărie? În Prut. ”

„Unde mănâncă, acolo și „ies afară”. Murdărie! Asta-i natură! Ce fel de „bardac”, ce fel de ecologie?”

Situația cu iz durează de zece ani, de când a fost scoasă sârma ghimpată de pe Prut. Iar de când cu pandemia și interdicțiile pentru călătorii, s-a agravat și mai tare.

14

„Toată noaptea urlă și cântă, și mai vin pe stradă și se duc ba încolo, ba încoace, strigă…”

„Nu dau pace toată noaptea! Țipă, parcă-i nuntă, cumătrie!”

„Zgherături și muzică, zângâie ferestrele la lume, nu se poate hodini lumea noaptea.”

„- Noaptea tot cântă muzică?

– Nu.

– De ce localnicii se plâng atunci?

– Nu știu.

– Nu de aici vine? Nici dumneavoastră, nici vecinii dvs. nu pun muzică noaptea?

– Apoi cât poți să pui muzică?01:00, 02:00, 00:00, cât poți. Dar nu se aude nimic.”

Primarul localității spune că nu e în puterile sale să țină situația sub control.

11

„-Dar locuitorii s-au plâns la primărie, au cerut niște schimbări?

– Nu… Nu-nu. Ca să fie schimbări, trebuie… Eu singur trăiesc aici și nu trebuie să-mi vie să-mi spună. Eu singur văd ce se face… N-am avut până acum cerere, că cineva… poate să întâmplă cazuri… Am mai apelat la poliție, au mai luat câteva măsuri. Poliția de frontieră mai controlează mașinile, le mai stopează. Dar nu poți să-i reții pe toți, că foarte mulți vin.”

Dinu Dlujanschi, primar, comuna Duruitoarea Nouă

10

Ajunși la limită, pe 21 august 2021, peste 100 de localnici au depus o petiție la Primăria Comunei Duruitoarea Nouă din care fac parte. Însă deocamdată niciun răspuns. Primarul a declarat că soluționarea problemei nu ține de competența sa. Potrivit legii, 100 m de la suprafața apei sunt în gestiunea Agenției „Apele Moldovei”. De asemenea, localitatea se află în zona de frontieră. Plaja este vizitată sistematic și de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Deși instanțele responsabile – primărie, poliție, poliția de frontieră, Agenția „Apele Moldovei”, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) etc. sunt obligate prin lege să protejeze acel spațiu, nici una dintre ele nu are resurse suficiente să facă față situației create. 

1

 

sursa: ecopresa.md