Motocultoarele, mai periculoase decât căruțele

O persoană și-a pierdut viața, iar alte cinci s-au ales cu mai multe traumatisme la Fălești. Totul în urma a patru accidente cu implicarea motocultoarelor, care s-au produs în raion, de la începutul anului curent. Astăzi, polițiștii au mers în satul Catranîc, pentru a le spune oamenilor că „paza bună trece primejdia rea”, relatează NordNews.md.

Inspectorii de Patrulare Nord au venit cu un șir de recomandări despre modul de deplasare, capacitatea încărcăturii admisibile și echipamentul necesar în dotare pentru aceste unități de transport.

În tinerețe, moș Gheorghe a muncit în calitate de instructor auto. Acum, când bătrânețile i-au mai secat din puteri, a urcat pe căruță. Nu au uitat însă de regulile circulației rutiere, pe care le respectă cu strictețe.

 „Eu conduc încetișor, calm cumsecade. Nu trebuie să beai alcool, să respect toate regulile, eu nu am probleme, totul este bine”.

 „Trebuie să fim îmbrăcați corespunzător, trebuie să avem semnale la căruță. Cu încetul, facem totul. – Mergeți încetișor? Respectați toate regulile? Da, toate”.

Șoferii mai în vârstă spun că sunt foarte atenți în trafic, chiar mai bine decât cei tineri, care sunt foarte grăbiți.

 „Trebuie să mergi atent, să nu te cârligi, să ții dreapta, trebuie să te uiți în oglinzi, dacă nu vine nimeni din urmă când ieși la ocolire, trebuie să te oprești la trecerea de pietoni”.

 „Regulile de circulație trebuie să fie respectate. Trebuie să înțelegem că aceasta este viața noastră. Viteza mare nu-i bună. Dacă conduci încet – ajungi mai departe, dacă te grăbești, riști să nu ajungi departe”. 

 „La noi în sat sunt copii care conduc chiar și mașini. Sunt foarte mulți și circulă cu o viteză foarte mare. În special în mahalaua de alături”.

Polițiști spun că în perioada de recoltare, riscul accidentelor cu implicarea motocultoarelor și a căruțelor, poate spori.

Stanislav Ciocan, ofițer superior, Direcția de Patrulare Nord:  „Toate  mijloacele de transport trebuie să fie iluminate, să aibă catadioptri, conducătorii trebuie să poarte veste luminiscente”.

Maia Cenușă, ofițer principal pe domeniul prevenirii, IP Fălești:  „Poliția informează cetățenii, poliția sancționează atunci când depistează anumite încălcări. Noi ne străduim să informăm, să discutăm cu cetățenii, să le aducem la cunoștință cazuri concrete și urmările accidentelor rutiere”.

 

În total, de la începutul anului, în raionul Fălești s-au produs 25 de accidente rutiere, soldate cu trei morți și 27 de răniți.