Companiile zootehnice poluează mai mult decât Germania, Marea Britanie sau Franța

Douăzeci de companii de creștere a animalelor sunt responsabile pentru mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât Germania, Marea Britanie sau Franța și primesc totuși sprijin financiar de miliarde de dolari, potrivit unui nou raport al unor organizații de mediu, scrie The Guardian.

 

Creșterea animalelor contribuie semnificativ la emisiile de carbon, zootehnia reprezentând 14,5% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră. Cercetările în domeniu au constatat că este nevoie ca țările bogate să reducă semnificativ consumul de carne și de lactate în contextul crizei climatice.

 

Între 2015 și 2020, companiile mondiale din sectorul cărnii și al produselor lactate au primit peste 478 de miliarde de dolari de la 2.500 de firme de investiții, bănci și fonduri de pensii, majoritatea cu sediul în America de Nord sau Europa, potrivit unui raport. Cu un sprijin financiar de un asemenea nivel, producția de carne ar putea crește cu încă 40 de milioane de tone până în 2029, putând atinge 366 milioane de tone de carne pe an.

 

Cei mai mari producători vor continua să fie China, Brazilia, SUA și statele membre ale Uniunii Europene. Până în 2029 aceste țări ar putea produce în continuare 60% din producția mondială de carne.

Photograph: Meat Atlas 2021/OECD, FAO

În întreaga lume, potrivit raportului, trei sferturi din toate terenurile agricole sunt folosite pentru creșterea animalelor. Numai în Brazilia, 175 de milioane de hectare sunt utilizate pentru creșterea vitelor, o suprafață de teren aproape egală cu întreaga suprafață agricolă a Uniunii Europene.

 

În Anglia și Țara Galilor, Uniunea Națională a Fermierilor și-a stabilit ca obiectiv ca emisiile de gaze cu efect de seră în agricultură să ajungă la zero până în 2040.