Peste o mie de locuitori din comuna Dîngeni, raionul Ocnița și-au primit gratuit titlurile de autentificare a dreptului deținătorului de teren, grație unui proiect finanțat de Banca Mondială, relatează NordNews.md.
În total, 1378 de oameni din localitate au beneficiat de măsurarea gratuită a bunului imobil pentru producerea și înregistrarea documentației cadastrale, dar și prima înscriere în Registru.
Ana Bătrînu, beneficiar: „Obținând acest document noi putem, în orice moment, să vindem sau să procurăm oricare teren. Este un document foarte important pentru fiecare din noi. Știm cu toții cât de greu este să obținem aceste documente, în câte locuri trebuie să plecăm până le avem la mână.”
Valeriu Prisăcari, beneficiar: „Am primit titlul de proprietate pentru terenurile de pe lângă gospodăria pe care o deținem. Este un beneficiu bun pentru sat, dar și locuitorii acestuia, deoarece, anterior, trebuia să plecăm „la raion” ca să obținem aceste documente. Sigur că erau cheltuieli adăugătoare, iar datorită acestui proiect, oamenii le primesc gratis.”
Potrivit specialiștilor, în 470 de localități rurale din R. Moldova, bunurile imobile nu au fost înregistrate pentru toți deținătorii de drepturi de proprietate.
Angela Matcov, șef Departament Cadastru, ASP: „Odată cu inițierea proiectului în 2019, noi am început lucrările de cadastrare și înregistrare cu zona de nord a R. Moldova. În Ocnița a fost lansat ca un proiect pilot, un raion în care cinci primării au rămas fără de Cadastru și am vrut să testăm această tehnologie. S-a dovedit a fi cu succes. Cu resurse minime am reușit să facem acel lucru, care acum 10-20 de ani, costa o sumă mai impunătoare.”
Proiectul prevede cinci etape: printre care stabilirea hotarelor unității-administrativ teritoriale, stabilirea hotarelor intravilanului localităților, dar și corectarea erorilor a Proiectului Național „Pământ” din 1998.
Adelina Carabeț, șef Serviciul Relaţii Funciare şi Cadastru, r. Ocnița: „Proprietarii au primit documentul de proprietate, adică titlul de autentificare a dreptului deținătorului de teren pe lotul de lângă casă și grădină, gratis. Este un plus mare pentru că fiecare persoană care a făcut tranzacții, neavând aceste documente, știe foarte bine ce sumă de bani era nevoie să scoată din buzunar pentru perfectarea lor.”
După finalizarea proiectului-pilot în raionul Ocnița, acesta va fi implementat în toate raioanele din țară.
Angela Matcov, șef Departament Cadastru, ASP: „Obiectivul proiectului este de ajunge în colțul de sud al țării. Noi coborâm treptat, geografic, din Ocnița la Dondușeni, Edineț, toate raioanele de nord și până în cel mai de sud punct al raionului Cahul. Acum ne aflăm cu inițierea lucrărilor în zona centrală a țării, am lansat lucrările în raionul Călărași, Strășeni.”
Mihail Niculcea, primar, com. Dîngeni, r. Ocnița: „Beneficiarii care au avut de câștigat sunt cetățenii comunei. Principalii beneficiari sunt oamenii de rând. Eu cred că toți cetățenii comunei noastre sunt foarte mulțumiți de suportul acordat”
Valoarea totală a proiectului „Înregistrare şi evaluare funciară 2019-2023” este de 30 de milioane de euro.