Salamul este unul dintre cele mai îndrăgite bucate de pe masa moldovenilor, nelipsit la orice sărbătoare. În afară de „Doktorskaia”, crenvurști, pastrama, cârnăciori de vită și carne afumată, acum sunt preferate prosciutto italiană și multe alte bunătățuri pentru gurmanzi, după rețete vechi franceze, germane și italiene.
Din asortimentul de peste 150 de produse de salam în Republica Moldova, acestea sunt încă preparate după standardele sovietice.
Sângeretele e una din specialitățile ce pe timpuri erau preparate de orice gospodină.
Deşi magazinele sunt pline de soiuri diferite de cârnaţi, pentru toate gusturile, majoritatea moldovenilor preferă ca, de Crăciun, să prepare cârnaţi de casă. În gospodăriile unde se taie porci, cârnaţii sunt printre primele preparate făcute imediat după sacrificarea animalelor şi păstrate pe toată perioada sezonului rece în cămară.
Reţetele de cârnaţi diferă de la zonă la zonă. Fiecare regiune a ţării are un specific al ei atunci când vine vorba de cârnaţii făcuţi acasă.
Fie ca vorbim de salam sau alte mezeluri, medicii recomandă totuși sa evitați astfel de alimentele din carne grasă. Fiindcă salamul este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adaugă aditivi și substanțe chimice precum nitrați, coloranți sau aromatizanți.
Pe 7 septembrie este marcată Ziua Salamului.