Luarea unor decizii inteligente astăzi ar putea pregăti tinerii din întreaga lume pentru succesul în locurile de muncă ecologice de mâine.
Dar luarea acestor decizii poate fi dificilă, deoarece multe dintre aceste locuri de muncă ale viitorului nu există încă.
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a intervenit cu o mână de ajutor sub forma GEO-6 pentru tineri – un ghid digital privind alegerile de cariere durabile și competențele necesare pentru a prospera în industriile ecologice.
Iată șase categorii de aptitudini cheie care vă pot ajuta să vă construiți o carieră de succes în viitor.
Competențe științifice: Economia verde a viitorului se va baza în mare măsură pe lucrătorii cu o pregătire științifică solidă. Rolurile cheie vor include oameni de știință în domeniul mediului, biologi, hidrologi și biochimiști. Persoanele care ocupă aceste locuri de muncă vor monitoriza, gestiona și proteja resursele naturale, inclusiv terenurile și rezervele valoroase de apă.
Competențe de arhitectură și planificare: Clădirile vor deveni mai eficiente din punct de vedere energetic, cu mai puține resurse utilizate pentru construirea și operarea lor. Arhitecții și planificatorii vor proiecta aceste clădiri pentru a se conforma reglementărilor de mediu și cererilor clienților privind spațiile verzi.
Competențe tehnice și de inginerie ecologică: Tinerii de astăzi vor fi inginerii verzi de mâine, ajutând la proiectarea și întreținerea panourilor solare, a turbinelor eoliene, a vehiculelor cu emisii reduse și a altor tehnologii ale economiei verzi.
Competențe în domeniul agriculturii: Pe măsură ce agricultura și aprovizionarea cu alimente devin mai durabile, va exista un număr tot mai mare de locuri de muncă ecologice în domenii precum agricultura ecologică, agricultura urbană și agricultura de precizie. Aceasta presupune utilizarea datelor pentru a măsura și îmbunătăți eficiența agriculturii.
Competențe în domeniul justiției de mediu: Lucrătorii din acest domeniu vor opera la intersecția dintre drepturile omului și drepturile de mediu. Aceștia vor dobândi o conștientizare juridică, socială și istorică pentru a se asigura că omenirea nu repetă greșelile trecutului care au dus la nedreptate rasială și socială și la o sănătate socială și de mediu precară.
Competențe de sistem: Economia ecologică va avea nevoie de lucrători care pot proiecta, opera și monitoriza o gamă largă de sisteme. Aceștia vor trebui să evalueze sistemele în funcție de indicatori de performanță și să găsească modalități de optimizare și îmbunătățire a funcționării sistemelor. Aceștia vor avea nevoie de competențe în macroeconomie pentru a integra durabilitatea în proiectele de infrastructură pe termen lung.
Sursa informației: https://www.weforum.org/agenda/2021/08/these-are-the-skills-young-people-will-need-for-the-green-jobs-of-the-future/