COVID-19: Ce trebuie să știți despre pandemia de coronavirus din 3 septembrie

1. Modul în care COVID-19 afectează globul

Cazurile confirmate de COVID-19 au depășit 218,4 milioane la nivel global, potrivit Universității Johns Hopkins. Numărul deceselor confirmate se ridică la peste 4,54 milioane. Peste 5,34 miliarde de doze de vaccinare au fost administrate la nivel global, potrivit Our World in Data.

 

Moderna a cerut Administrației americane pentru alimente și medicamente să permită utilizarea unei a treia doze de rapel a vaccinului său COVID-19.

 

India a raportat cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19 într-o singură zi din ultimele două luni, statul Kerala fiind cel mai afectat.

 

Un sondaj Reuters/Ipsos a arătat că majoritatea americanilor vaccinați doresc o doză de boost a vaccinului COVID-19.

 

Acest sondaj vine în contextul în care Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a declarat ieri că nu există o nevoie urgentă de doze de boost pentru vaccin.

 

Spania a atins obiectivul stabilit de guvern de a vaccina 70% din populație împotriva COVID-19.

 

În Turcia, noile cazuri zilnice confirmate de COVID-19 au atins un record de 23 946 de cazuri în trei săptămâni.

 

Pfizer și Merck au anunțat noi teste ale medicamentelor lor antivirale orale experimentale pentru COVID-19.

 

2. 1 din 7 copii afectați de o lungă perioadă de COVID – studiu englezesc

Până la 1 din 7 copii ar putea avea simptome legate de COVID-19 la câteva luni după ce au fost depistați pozitiv la această boală, potrivit unui studiu englezesc privind COVID lung la adolescenți.

 

Studiul, condus de University College din Londra și Public Health England, a constatat că copiii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani care au fost testați pozitiv pentru virus au fost de două ori mai predispuși să raporteze trei sau mai multe simptome 15 săptămâni mai târziu decât cei care au fost testați negativ.

 

Cercetătorii au declarat că, deși constatările au sugerat că până la 32.000 de adolescenți ar fi putut avea mai multe simptome legate de COVID-19 după 15 săptămâni, prevalența COVID lung în grupul de vârstă a fost mai mică decât se temeau unii anul trecut.

 

„În general, este mai bine decât ar fi ghicit oamenii în decembrie”, a declarat reporterilor profesorul Terence Stephenson de la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health.

 

Cercetarea nu a fost încă revizuită de colegi.

 

3. OMS și Germania deschid un nou centru pentru informații privind pandemiile și epidemiile

Cancelarul german Angela Merkel și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, au inaugurat ieri noul hub al OMS pentru informații privind pandemiile și epidemiile.

 

Acest hub cu sediul la Berlin va lucra pentru a crea parteneriate și a dezvolta tehnologii care să utilizeze date pentru a detecta și a combate bolile și viitoarele epidemii.

 

„Lumea trebuie să fie capabilă să detecteze noi evenimente cu potențial pandemic și să monitorizeze măsurile de control al bolilor în timp real pentru a crea un management eficient al riscului de pandemie și epidemie”, a declarat Dr. Tedros. „Acest hub va fi esențial pentru acest efort, valorificând inovațiile în domeniul științei datelor pentru supravegherea și răspunsul în domeniul sănătății publice și creând sisteme prin care putem împărtăși și extinde expertiza în acest domeniu la nivel global.”

 

Sursa informației: https://www.weforum.org/agenda/2021/09/covid-19-coronavirus-pandemic-2-september-2021/