Ucraina continuă planurile energetice pe Nistru. A IV-a turbină a fost pusă în funcțiune
Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk a pus în funcțiune industrială, pe 17 august, cea de-a patra turbină din cele șapte planificate. Acest obiectiv, proiectat să fie cel mai mare din Europa și al șaselea din lume, provoacă înnămolirea Nistrului, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova, scrie anticoruptie.md.
„Astăzi este un eveniment absolut neordinar – lansarea celei de-a patra turbine a Centralei Hidroelectrice de Acumulare. A fost lansat, avem 324 de megawați în rețea… Această unitate oferă o putere de manevră fiabilă de 324 megawați în modul generator”, a precizat Denis Șmîgal, citat de agenția de presă ukrinform.
Premierul ucrainean a mai anunțat că, după lansarea celei de-a patra turbine, va demara construcția celei de-a cincea, după care urmează construcția celei de-a șasea și a șaptea.
Construcția până în 2035 Centralei Hidroelectrice de Acumulare este parte inalienabilă a strategiei energetice a Ucrainei. Conform proiectului, Centrala va consta din șapte turbine. Cele patru turbine au fost puse în funcțiune în decembrie 2010, decembrie 2014, august 2016 și august 2021.
Potrivit estimărilor experților, doar în urma conectării a două generatoare la Centrala de acumulare, volumul anual al Nistrului a scăzut de la 10 kilometri cubi la 7 kilometri cubi, pierdere ce se apropie de cantitatea de apă ce curge pe Prut timp de un an.
Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au demonstrat într-o serie de anchete pericolul pe care îl reprezintă această construcție imensă pentru Nistru, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova.
De asemenea, Republica Moldova este în categoria statelor cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice.
Pe de o parte, Centrala de Acumulare folosește, noaptea, surplusul de energie electrică ieftină la pomparea apei din bazinul-tampon în bazinul superior amplasat pe malul drept. Acesta are o capacitate aproape similară lacului Ghidighici. Pe de altă parte, dimineața, în orele de vârf, complexul funcționează în regim de turbină pentru producerea energiei electrice deficitare.
Centrala Hidroelectrică de Acumulare face parte din Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk. Acesta este alcătuit din două centrale hidroelectrice, o centrală hidroelectrică de acumulare, și trei lacuri: două pe albia Nistrului – bazinul central și bazinul tampon – și cel de-al treilea pe malul drept al fluviului.
Construcția definitivă a Centralei Hidroenergetice de Acumulare va asigura statul ucrainean cu energie electrică și va extinde posibilitățile de export. Există oportunitatea de a furniza energie electrică Republicii Moldova și României.
Cele trei lacuri imense amenajate de Ukhidroenergo, întreprinderea care gestionează Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk, asigură cantitatea de apă necesară pentru funcționarea turbinelor Centralei de Acumulare.
Apa Nistrului provine în proporție de doar 30% de pe teritoriul Moldovei, celelalte 70 la sută își au sursele în Nistrul Superior, pe teritoriul Ucrainei.
Deși autoritățile moldovenești solicită Kievului un debit de 250 de metri cubi pe secundă la Naslavcea, statul vecin preferă să deverseze un debit ecologic. „Noi avem acum doar 100–150 de metri cubi pe secundă. Cu alte cuvinte, vine doar jumătate de râu”, insistă cercetătoarea Elena Zubcov.
Apa evacuată din Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk are 6–8 grade, temperatură la care nu se pot dezvolta speciile acestei zone acvatice, precizează Valeriu Cazac.
Deși dezvoltarea Centralei hidroenergetice de acumulare este un proiect ambițios pentru Ucraina, oamenii de știință și experții în domeniul ecologiei sunt îngrijorați că această construcție uriașă ar putea să genereze probleme uriașe de mediu pentru Republica Moldova, dar și pentru regiunea Odesa.
Pentru punerea în funcțiune a celei de-a patra turbine, în opinia directorului Asociației de mediu Eco-Tiras, Ilya Trombițki, este suficientă apă.
„Va fi o problemă mare pentru mediu atunci când vor fi construite celelalte trei turbine. Pentru acest lucru trebuie înălțat nivelul apei în barajul-tampon. Aici trebuie să fie semnat un acord cu Moldova.”
Orice înălțare a nivelului de apă trebuie să aibă un impact de evaluare asupra mediului, continuă Trombițki, dar ei [ucrainenii – n.r.] nu au prezentat așa ceva Guvernului Moldovei, deși Convenția Espoo prevede acest lucru.