STUDIU: Incendii cresc cazurile și mortalitatea din cauza COVID-19

Întrucât incendiile sălbatice cresc în frecvență și intensitate din cauza schimbărilor climatice, un nou studiu arată că acest lucru ne poate face mai vulnerabili la bolile respiratorii – inclusiv COVID-19.

 

Cercetările efectuate de Harvard TH Chan School of Public Health au descoperit o legătură directă între incendiile din trei state americane și o creștere a ratei cazurilor de COVID și a deceselor legate de COVID.

 

Washington, Oregon și California au fost în cele mai grave perioade de 18 ani în 2020, arzând atât de intens încât fumul a ajuns în Europa de Nord. De atunci, am văzut flăcări în Turcia, Grecia, Spania, Italia și Malta, președintele grec numind incendiile „cel mai grav dezastru ecologic” din ultimele decenii.

 

Prin examinarea cantității de particule fine (PM2.5) emise de incendiile din SUA, cercetătorii au putut vedea o legătură între expunerea la poluare și COVID-19.

 

PM2.5 sunt particule din aer care au o lățime mai mică de 2,5 micrometri.

 

Boli precum astmul și bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) sunt deja legate de expunerea la PM2,5, dar acest studiu este primul care se concentrează pe COVID-19.

 

„Anul 2020 a adus provocări de neimaginat în sănătatea publică, odată cu convergența pandemiei COVID-19 și a incendiilor în vestul Statelor Unite”, spune autorul principal al studiului, Francesca Dominici.

 

„Oferim dovezi că schimbările climatice … și pandemia sunt o combinație dezastruoasă”, continuă ea.

 

De ce cresc incendiile sălbatice cazurile COVID-19?

PM2.5 crește probabilitatea apariției bolilor respiratorii prin pătrunderea profundă în plămâni și deteriorarea peretelui alveolar.

 

În 92 de județe din cele trei state, cercetătorii au analizat legătura dintre datele județene și zilnice privind concentrațiile de aer PM2,5, zilele de incendii și numărul de cazuri și decese de COVID-19.

 

Acest lucru a dezvăluit că între august și octombrie 2020 concentrația de PM2.5 în aer a crescut în zilele de incendiu și efectele asupra cazurilor și deceselor de COVID durabile ar putea dura până la patru săptămâni după incendiu.

 

Privind zilele individuale de incendii s-a constatat că Butte, California și Whitman, Washington, au avut cel mai mare număr de cazuri COVID-19 legate de niveluri ridicate de PM2,5.

 

În Butte, 17,3% din cazuri au fost atribuite particulelor de incendiu, iar în Whitman, 18,2%.

 

Butte a avut, de asemenea, unul dintre cele mai mari procente de decese prin COVID legate de incendii, cu 41% din decese legate de nivelurile ridicate de PM2,5.

 

În Washington, Oregon și California, numărul total de cazuri COVID-19 și decese atribuite creșterii PM2,5 din incendiile de pădure a fost de 19.700 și respectiv 750.

 

Schimbările climatice vor cauza mai multe boli?

Incendiile sălbatice au crescut în întreaga lume în 2021, provocând efecte devastatoare asupra pământului, caselor și mijloacelor de trai.

 

„Schimbările climatice probabil vor aduce condiții mai calde și mai uscate în vest (din Statele Unite), oferind mai mult combustibil pentru consumul incendiilor și sporind în continuare activitatea de incendiu”, spune dr. Domici.

 

„Acest studiu oferă factorilor de decizie politică informații cheie cu privire la modul în care efectele unei crize globale – schimbarea climei – pot avea efecte în cascadă asupra crizelor globale concurente – în acest caz, pandemia COVID-19”, continuă ea.

 

Îngrijorările cu privire la sănătatea publică și schimbările climatice sunt mari, cu evenimente meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, poluarea aerului și inundațiile, toate provocând perturbări ale vieții de zi cu zi.

 

Sursa informației: https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2021/08/13/this-is-very-dangerous-combination-new-study-says-wildfire-smoke-leads-higher-covid-risks/