Cum poți deveni business woman? AFLĂ ISTORIA DE SUCCES a două antreprenoare din Moldova

Femeile  antreprenoare combat din ce în ce mai des, dar sigur stereotipurile de gen și obstacolele cu care s-au confruntat pe parcursul anilor. Această istorie este despre două tinere care au deschis afaceri în țară și promovează un stil de viață sănătos prin utilizarea produselor autohtone. Una dintre ele este Nadejda Hadjivu. Tânăra a revenit în Republica Moldova după o perioadă pe care a petrecut-o în Statele Unite, locul care i-a servit drept inspirație pentru businessul pe care l-a lansat acasă. Aceasta produce pastă de nuci și ciocolate sănătoase, fără zahăr de sfeclă, gluten, sau lactate. 

„Când am revenit acasă am observat că prin magazine nu este asortiment atât de mare. Este doar pastă de arahide cu ulei de palmier și cu diferite adaosuri și zahăr. Astfel, am început să produc dulciuri și alternative sănătoase. Folosesc ingrediente sănătoase, stevia, zahăr de cocos, produse care sunt indicate și copiilor. Pe piața noastră de desfacere sunt prea multe produse alimentare necalitative”, spune Nadejda.

În mare parte, Nadejda folosește produse locale, mai cu seamă alunele. Iar pe lângă faptul că se ocupă și de găsirea materiei prime, femeia deține și multe alte roluri în compania pe care a deschis-o.

„Alunele de pădure le cumpăr de la o doamnă de la noi care are alune ecologice foarte dulci. Nucile caju le import și arahidele la fel, dar majoritatea produselor sunt locale. Eu lucrez și cu tehnologia, sunt și șefă de producție și directoare și contabilă și duc evidența afacerilor. Așa cum volumul de lucru crește, lucrez împreună și cu un tânăr tehnolog care mă ajută. Cu ceva timp în urmă producția era 50-70 de kilograme pe oră pentru pasta de nuci, dar moara nouă, din utilajul pe care l-am cumpărat poate produce până la o tonă”, spune ea.

Și Victoria Sobol este o tânără antreprenoare care deține o afacere de familie în domeniul apiculturii și pe lângă promovarea unui stil de viață sănătos, vrea să contribuie și la bunăstarea mentală a persoanelor care vor vizita locul de odihnă din satul Bravicea, raionul Călărași. Un lucru inovator promovat este terapia cu zumzet, care, spune ea, are beneficii pentru sănătatea mentală. 

„Ideea a pornit împreună cu soțul, care își făcea studiile la apicultură, iar eu la economie și finanțe la Chișinău. Am activat inițial ca persoane fizice care realizau miere angro. Am deschis mai apoi afacerea cu ideea de a avea un loc de odihnă pentru persoanele interesate de viața și activitatea albinelor. Să aibă o excursie în sânul naturii, să guste din produsele apicole, să afle despre beneficiile lor și să facă terapie cu zumzet, lucru testat de puțini antreprenori din Republica Moldova.”, spune antreprenoarea.

„Sunt întrebată des cât de greu este să lucrezi ca femeie la o stupină. Demonstrez, în fiecare zi, că și o femeie se poate descurca în lucrul cu albinele. Sperăm ca în viitor să putem angaja mai multe persoane și să ne extindem. Cu soțul lucrăm împreună în mod egal. Nu am simțit plictiseală, suntem ambii destul de entuziasmați”, a spus femeia.

Conform unui studiu realizat în 2018 de către Biroul Național de Statistică din Republica Moldova, cu susținerea UN Women Moldova, PNUD Moldova și a Suediei, potențialul femeilor în afaceri nu este valorificat, mai cu seamă în domenii în care acestea ar putea veni cu tehnologii inovatoare care ar putea avansa modul în care ne dezvoltăm societatea, în toate aspectele. Totuși, cu ambiții de a se dezvolta și de a-și crea un nume pe piața locală, dar și cea internațională, femeile care decid să se afirme în acest mediu sunt determinate să demonstreze că munca pe care o depun este substanțială pentru dezvoltarea economiei locale și naționale.