O nouă schemă de fraudare a bugetului de stat
În ultimii ani de zile ia amploare un fenomen mai noi pentru Moldova, exportul de produse petroliere în Ucraina. Astfel în 2020 exporturile au constituit 6,9 milioane de dolari sau 16,8 mii tone de produse petroliere, de 4 ori mai mult decât acum 5 ani.
Dacă sumăm exporturile pentru 5 ani obținem un volum de 60 mii tone de produse petroliere. Iar asta de bine de rău sunt două mii de TIR-uri cu benzină, scrie expertul în economie Veaceslav Ioniță.
Ar fi un motiv de bucurie, doar că Ucraina nu a importat NIMIC de la noi. Cum adică: noi exportăm, iar Ucraina nu importă?
Simplu.
E o nouă schemă de fraudare a bugetului de stat. Exporturi fictive în Ucraina. Benzina și Motorina intră în Moldova și sunt declarate ca re-exporturi în Ucraina, doar că ele nici odată nu mai ajung în Ucraina. În ultimii 5 ani peste 2.000 de TIR-uri cu cisterne au intrat în Moldova și au dispărut.
Toate aceste TIR-uri au ajuns pe piața tenebră din Moldova, care a înflorit în ultimii ani.
Doar anul trecut și doar prin această schemă, bugetul de stat a fost fraudat cu circa 100 milioane lei. Despre celelalte scheme și pierderile bugetului de stat vedeți aici.
La ziua de azi am descris deja 3 scheme de fraudare a bugetului de stat pe piața tenebră a produselor petroliere (precedentele două le găsiți aici):
- Vânzări fictive către agricultori și transportatori pentru consum propriu.
- Vânzări fictive în Transnistria
- Exporturi fictive
Toate problemele de pe piața produselor petroliere pot fi rezumate în 3 probleme de bază:
- Monopolul instituit prin lege. Drept rezultat numai trei companii au dreptul de import și impun tuturor regulile lor.
- Economia tenebră, prin care anual bugetul de stat este fraudat cu sute de milioane de lei.
- Haosu în reglementare
În prezent prin culoarele Parlamentului circulă un proiect de lege, care evident nu rezolvă nici una din problemele enunțate mai sus. Din simplu motiv că acest proiect a fost scris de ANRE în interesul monopoliștilor. De ce ANRE promovează interesul unui grup restrâns de monopoliști mai mult sau mai puțin mii clar. Sunt sigur că Președintele țării, dacă va solicita informații de la Serviciul de Informații și Securitate va primi un raport amplu la acest subiect. Ce nu mii clar, de ce unii deputați tineri își pătează reputația cu acest proiect dubios, spune Veaceslav Ioniță.