Vom putea exporta mai ușor în Rusia?
Republica Moldova și Rusia s-ar fi înțeles privind eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc. Asta în urma discuției dintre președintele țării noastre, Maia Sandu, și șeful adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, care a fost în vizită la Chișinău.
„Am reiterat poziția noastră în vederea relansării unui dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Am discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă”, a declarat șeful statalului.
Dmitri Kozak a specificat că este satisfăcut de negocierile purtate şi a anunţat că Rusia este gata să ajute Moldova, dar pe o bază reciproc avantajoasă, nu în detrimentul intereselor naționale.
„Am convenit asupra cooperării în domeniul comerțului reciproc, al comerțului fără taxe vamale, în ceea ce privește ridicarea restricțiilor care au apărut pentru exportatorii ruși … Și despre pașii părții ruse ca răspuns în ceea ce privește asigurarea de produse agricole moldovenești pe piața rusă”, a spus reprezentantul Kremlinului.
În septembrie 2013, Rusia a impus restricții la exportul de vinuri din Moldova.
În 2014, țara noastră a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană privind stabilirea unei zone de liber schimb. Temându-se de reexportul mărfurilor europene, Rusia a impus taxe și a înăsprit controlul asupra calității produselor moldovenești. Vinul și fructele moldovenești au fost interzise.
Din 2016, Rosselhoznadzor a început să deblocheze accesul produselor treptat, acestea fiind importate sub controlul experților ruși și numai în prezența contractelor cu importatorii din Federația Rusă.
În 2019, a fost introdusă temporar o taxă zero pentru o serie de produse de bază, această decizie fiind prelungită în mod regulat.
Aceste măsuri au avut ca efect prăbușirea exporturilor pe piața rusească și acum Rusia este abia al patrulea partener la exporturile din Moldova cu o cotă de 8-9% din total, în urma României, Germaniei și Italiei.
Recent, președintele rus, Vladimir Putin, a dat indicații să fie mărit importul de produse agricole în țară din CSI pentru a stabiliza prețurile la produse, respectiv și din Republica Moldova. O dispoziție în acest sens a fost publicat pe site-ului oficial al Kremlinului. Acum, rușii se confruntă cu prețuri majorate.