Se așteaptă ca Pământul să atingă pragul critic de încălzire de 1,5 ° C din cauza schimbărilor climatice în următorii 20 de ani, indiferent de cât de profund guvernele globale reduc emisiile de gaze cu efect de seră în toate cele cinci scenarii considerate de un raport științific important, relatează NEWSCIENTIST.
Într-un rezumat cu privire la starea științei climatice, convenit de 195 de țări la 6 august și publicat, Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice (IPCC) a declarat că rolul umanității în stimularea schimbărilor climatice este „fără echivoc”, o actualizare a limbajului „clar ” Folosit acum opt ani.
Cercetătorii au spus că fiecare din ultimele patru decenii a fost succesiv mai caldă decât orice deceniu din 1850 și au avertizat cu privire la condiții meteorologice mai extreme dacă nu sunt verificate emisiile. Anul acesta a cunoscut deja inundații mortale și valuri de căldură, din Canada până în China. „Schimbările climatice nu sunt o problemă a viitorului, sunt aici și acum și afectează fiecare regiune a lumii”, spune Friederike Otto de la Universitatea din Oxford, autor principal al IPCC.
În cel mai rău dintre cele cinci scenarii care detaliază modul în care ar putea evolua emisiile globale la nivel mondial, lumea se confruntă cu o creștere catastrofală a temperaturii medii cu 4,4 ° C până în 2100, a concluzionat IPCC. În toate cele cinci scenarii, în următoarele două decenii încălzirea atinge sau depășește obiectivul de 1,5 ° C al Acordului de la Paris din 2015, care a stabilit și un obiectiv mai slab de a menține încălzirea la 2 ° C.
Aceste consecințe includ căldură mai extremă, precipitații mai grele și mai variabile de tipul celor care au provocat inundații recent în Germania, plus pierderi de zăpadă și dezgheț de permafrost. Arctic ar trebui să fie lipsit de gheață vara cel puțin o dată înainte de 2050 în toate scenariile de emisii, punând în pericol urșii polari și accelerând încălzirea, deoarece mai puțină energie a soarelui este reflectată înapoi în spațiu.
Unele schimbări, cum ar fi acidificarea oceanelor, vor fi ireversibile timp de secole până la milenii, indiferent de modul în care societățile reduc emisiile în anii următori. „Dar cu cât limităm mai mult încălzirea, cu atât putem încetini aceste schimbări [pe termen lung]”, spune Tamsin Edwards, un autor IPCC cu sediul la King’s College London.
Schimbarea traseului pentru a fi pe calea scenariului de emisii foarte scăzute – singurul în care încălzirea mai târziu în acest secol revine la sub 1,5 ° C – va fi o treabă esențială a celor aproape 200 de țări care se vor întâlni la summit-ul COP26 de la Glasgow, Marea Britanie, în acest noiembrie.