Istoria unui fermier care a rămas fără nimic
Ploile torențiale din ultima perioadă au distrus sute de hectare de culturi agricole în mai multe localități din țară. În gospodăria agricultorului Tudor Roșca din satul Hoginești, raionul Călărași, nu a bătut piatra de zece ani, acum însă, grindina i-a compromis recolta.
„În localitate au avut de suferit 187 de hectare, dintre care floarea soarelui 50 de hectare, 20 hectare de viță-de-vie soiuri europene și câteva hectare de Isabela. De asemenea au suferit 40 de hectare de livadă de nuc din roadă și avem porumb – 88 hectare.”
Tudor Roșca, agricultor, s. Hoginești, r. Călărași
Via plantată în 1974 nu va mai putea fi restabilită. Fermierul nu mai are bani, dar nici puteri să o facă.
„Uitați-vă așa e partea aceea de tufiș, ea e fărâmată, poți să zici că 98% dacă numeri bobițele, dar astea până la toamnă vor cădea toate jos, anul acesta am rămas din gol cu pielea, ce să fac așa e situația, nu ai cui te jelui. Și aici în deal la fel, uitați-vă ce a rămas.”
„Odată a înghețat, de două ori grindina a distrus-o, la anii mei nu mai merită să o restabilesc. La anii mei nu mai mănânc eu poamă de aici.”
„Din total de 100% mi-a mai rămas și mie, mulțumesc măcar că e așa, e trist. Speranța moare ultima la agricultori, n-ar fi speranță, nu ar mai lucra nimeni, dar ce să mâncăm.”
Și floarea-soarelui a avut de suferit din cauza grindinei.
„Pe diferite hectare e diferit, începând de la 50% în sus, mai puțin de 50% pe arealul nostru unde a bătut grindina nu avem. Dar și aici să spunem că e bătut 100% tot nu, căci nu știm cum va fi timpul până la toamnă. Dacă nu mai avem așa nenorociri, atunci o parte va fi salvată. Au rămas pălăriile acestea.”
Terenurile de porumb nu au fost scutite nici ele de calamități.
„La porumb se pare că știuletele când te uiți la exterior e bun, dar când luăm pănușile și depănușam, vedem că grindina care a fost mai mășcată fiecare știulete a atacat cam 10-15 pălituri, partea de jos a știuletelui e bună, va fi greu, grăunțele vor fi negre, nu putem spera la calitate bună.”
Potrivit fermierului, suma totală a pierderilor estimate la Hoginești este de 2 800 000. Oamenii nu știu dacă primi un ajutor.
„Suntem într-o stare destul de grea agricultorii din Hoginești, mai ales că aici sunt hectare individuale, care au 29 ari cel mai mare sector, avem și gospodărie țărănească, unde au 170 hectare, dar ei sunt atacați mai puțin, ei au suprafețe mari și pot să mai spere la ceva, dar noi nu.”
Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precipitațiile au afectat mai multe localități din raioanele Fălești, Soroca, Criuleni, Telenești, Călărași, Glodeni, Râșcani, Sângerei, Ungheni, Dubăsari, Briceni, Edineț, Dondușeni, Leova, UTA Găgăuzia, Căușeni, Anenii Noi, Hâncești, Cahul, Cimișlia, Basarabeasca și Ocnița.